3 läckra varianter av rårakor

Njut av goda, nyttiga och plånboksvänliga rårakor – eller fritters som de också kallas. Här får du recept på tre varianter med läckra toppingar och tillbehör. Passar till både vardag och fest!

3 läckra varianter av rårakor
Från vänster: Zucchinifritters med fetaost och dill. Sötpotatis- och halloumiråraka. Rotfruktsrårakor med bönsalsa.

Recept: Bitte E:son Forsberg  Foto: Anders Norrsell

Zucchinifritters med fetaost, dill och myntayoghurt

4 portioner

800 g zucchini
2 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
3 ägg
75 g fetaost
½ dl finhackad dill
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk olivolja
Garnering:
dill och lite smulad fetaost
Till servering:
flerfärgad tomatsallad med lök och basilika, myntayoghurt

Gör så här:
1. Riv zucchinin grovt, krama ur så mycket vätska det går.
2. Blanda samman mjöl och bakpulver, rör ner äggen i blandningen. Smula ner fetaost (spara lite till garnering), rör ner zucchini, dill, salt och peppar.
3. Hetta upp en panna med olivolja och stek eller klicka ner ca ½ dl smet åt gången, forma till plättar. Stek plättarna på medelvärme i omgångar, de ska få en gyllene och fin färg. De kommer först att flyta ut något men stannar snabbt.
4. Garnera med grovhackad dill samt lite fetaost och servera med myntayoghurt och tomatsallad.

Myntayoghurt
4 portioner

3 dl grekisk yoghurt, 10 %
2 rivna vitlöksklyftor
½ dl hackad mynta
Topping:
2 msk flytande honung

Gör så här:
1. Skala och riv vitlöksklyftorna. Hacka myntan. Blanda samman samtliga ingredienser.
2. Vid servering, ringla över flytande honung och garnera med mynta. Förvaras svalt till serveringstillfället.

 

Sötpotatis- och halloumiråraka

4 portioner

200 g halloumi
500 g sötpotatis
200 g morötter
1 ½–2 msk maizena/majsstärkelse
1 tsk salt
1 msk smör och 1 msk olja att steka i
Avokadosalsa:
2 avokadofrukter
1 dl crème fraiche
saft + rivet skal av ½ citron
½ dl finhackad basilika
2 msk finhackad dill
1 krm salt
½ tsk tabasco
Garnering:
avokadoskivor
dill

Gör så här:
1. Riv halloumi fint på ett rivjärn, placera i en bunke. Skala och grovriv potatis och morot, placera i bunken med halloumin. Tillsätt majsstärkelse. Tillsätt salt och blanda.
2. Hetta upp smör och olja i ett stekjärn, placera ¼ del av rivet. Platta till med hjälp av en stekspade. Stek rårakan på medelvärme 5–6 minuter på varje sida.
3. Ta av och placera rårakorna på en bakplåtspappersklädd långpanna i ugnen på 120 graders värme under tiden du steker resterande.
4. Kärna ur och gröp ur avokadoköttet, mosa med en gaffel. Blanda samman med övriga ingredienser.
5 Vid servering, toppa rårakorna med skivad avokado, avokadosalsan och garnera med dill. 

Tips!
Varmhåll de färdiga rårakorna i ugnen, på ca 60 grader.

Rotfruktsrårakor med bönsalsa  

4 portioner

500 g potatis
100 g palsternacka
200 g morot
1 gul lök
1 ½ msk maizena/majsstärkelse
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Bönsalsa:
400 g valfria vita bönor, små eller stora
½ dl hackad persilja
½ rödlök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tsk chiliflakes
1 tsk flingsalt
Garnering:
kryddgrönt, persilja

Gör så här:
1.  Skala potatis, palsternackor och morot. Riv grovt, krama ur all vätska. Skala och skiva löken tunt.
2. Blanda samman rivna rotfrukter med lök, majsstärkelse, salt och peppar i en bunke.
3. Hetta upp smör och olja i ett stekjärn, stek små rårakor frasiga. Du kan placera rårakorna efter hand på en bakplåtspappersklädd långpanna och hålla dem varma i ugnen på 100 grader.
4. Skölj bönorna, låt dem rinna av i en sil. Hacka persiljan fint, skala och finhacka lök och vitlök. Blanda samtliga ingredienser.
5. Vid servering, toppa rårakorna med bönsalsan och garnera med kryddgrönt.

Tips!
Mjölig potatis ger mjuka rårakor. Vill du ha dem krispiga använder du fast potatis.

 



  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!