Räkgryta
Finns det något godare än en värmande och lyxig räkgryta med mustiga smaker? Här har vi kokat fonden på räkskalen. Toppa gärna med en klick crème fraiche eller aioli så blir rätten extra festlig.

Recept Bitte E:son Forsberg Foto Anders Norrsell
4 portioner
500 g räkor med skal
2 msk olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 liten fänkål
400 g potatis
200 g morötter
200 g palsternackor
2 msk rapsolja
3 msk tomatpuré
3 dl + 4 dl vatten
1 dl vitt torrt vin
½ tsk cayennepeppar
3 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Servering:
räkor
dill
Gör så här:
1. Skala räkorna. Spara skalen och lägg undan räkorna. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och tärna halva fänkålen. Skala och tärna potatis, morötter och palsternackor.
2. Hetta upp oljan i en kastrull och stek räkskalen med halva mängden lök och vitlök samt tomatpuré. Rör om. Fräs tills allt fått mörkröd färg.
3. Tillsätt vatten och vin. Koka samman i 3–4 minuter. Sila av räkfonden genom en finmaskig sil. Fräs resten av löken med halva mängden fänkål, potatis, morötter, palsternackor och cayennepeppar i olja.
4. Tillsätt räkfonden, ny vattenmängd samt grädde. Sjud under lock tills potatisen är mjuk, ca 8 minuter. Smaka av.
5. Servering: Toppa med räkor, strö på dill. Hyvla resten av fänkålen och toppa med den.