Saffranskaka med fikon
Recept Lina Wallentinson Foto Lennart Weibull
12 bitar
1 förp kokta vita bönor eller kikärter (380 g, avrunnen vikt ca 230 g)
50 g smör
200 g kokt, kall potatis
1 ½ dl mandelmjöl (65 g)
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
2 rivna bittermandlar
3 ägg
2 dl råsocker
1 paket saffran (0,5 g)
3 färska fikon
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.
2. Smält smöret och låt det svalna något. Riv potatisen fint.
3. Mixa bönorna släta tillsammans med smöret.
4. Blanda mandelmjölet med bakpulver, vaniljpulver och riven bittermandel.
5. Vispa ägg, socker och saffran fluffigt.
6. Häll mjölblandningen, bönsmöret och potatisen i äggvispet. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
7. Skär fikonen i fyra klyftor och tryck ner dem lätt i smeten.
8. Grädda i mitten av ugnen i 30–35 minuter eller tills kakan stannat i mitten. Låt svalna. Servera gärna med vispad grädde eller creme fraiche.