Saffranskaka utan gluten och vanligt vitt socker

När färska fikon dyker upp i butiken är det läge att göra en saftig mandelkaka med saffran. Blir du sugen utanför fikonsäsong går det lika bra med plommon, nektariner eller päron. Kakan på bilden är gjord på halv sats i en mindre form, 12 cm i diameter.

Saffranskaka utan gluten och vanligt vitt socker

Saffranskaka med fikon 

Recept Lina Wallentinson  Foto Lennart Weibull

12 bitar

1 förp kokta vita bönor eller kikärter (380 g, avrunnen vikt ca 230 g)
50 g smör
200 g kokt, kall potatis
1 ½ dl mandelmjöl (65 g)
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
2 rivna bittermandlar
3 ägg
2 dl råsocker
1 paket saffran (0,5 g)
3 färska fikon

Gör så här 

1. Sätt ugnen på 200°. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.
2. Smält smöret och låt det svalna något. Riv potatisen fint.
3. Mixa bönorna släta tillsammans med smöret.
4. Blanda mandelmjölet med bakpulver, vaniljpulver och riven bittermandel.
5. Vispa ägg, socker och saffran fluffigt.
6. Häll mjölblandningen, bönsmöret och potatisen i äggvispet. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
7. Skär fikonen i fyra klyftor och tryck ner dem lätt i smeten.
8. Grädda i mitten av ugnen i 30–35 minuter eller tills kakan stannat i mitten. Låt svalna. Servera gärna med vispad grädde eller creme fraiche.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!