Ljuvligt julbröd med frukt och nötter

Det här saftiga och smakrika brödet passar perfekt på julbordet och är väldigt gott till exempelvis färska fikon, nötter och aprikoser.

Ljuvligt julbröd med frukt och nötter

Recept: Bitte E:son Forsberg  Foto: Anders Norrsell

1 bröd

1 1⁄2 dl havregryn
1 dl grahamsmjöl
2 1⁄2 dl grovt rågmjöl
1 dl vetekross
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 1⁄2 tsk bakpulver
1 1⁄2 tsk bikarbonat
2 dl hasselnötter
1⁄2 dl torkade tranbär
1⁄2 dl torkade aprikoser
1 dl russin
5 dl filmjölk
1 dl sirap

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda havregryn, grahamsmjöl, rågmjöl, vetekross, vetemjöl, salt, bakpulver, bikarbonat, nötter, tranbär, aprikoser och russin i en skål.
3. Tillsätt filmjölk och sirap, rör till en kladdig smet. Klicka ner smeten i en smord avlång form som rymmer ca 1 1⁄2 liter, klä gärna formens insida med bakplåtspapper.
4. Grädda strax under ugnens mitt i ca 1 timme. Känn med sticka. Ta ut och låt brödet vila i formen i ca 10 minuter innan det stjälps upp.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!