Vegetarisk ”julskinka” av rotselleri

Istället för julskinka bjuder vi på långsambakad rotselleri gratinerad med ett juligt senapstäcke. Föredrar du kålrot går det också bra.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Vegetarisk ”julskinka”, 6 portioner

2 stycken rotselleri
½ dl olivolja
2 tsk flingsalt

Senapstäcke:
2 msk rapsolja
2 msk grovkornig senap
2 msk fransk senap
1 msk potatismjöl
1 krm salt
1 dl ströbröd

Garnering:
grönkål
röda äpplen
färska fikon

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala rotsellerin runtom och skär bort den kraftiga delen. Gör ett ca ½ cm djupt rutmönster på toppen av varje rotselleri.
  3. Placera varje rotselleri på ett folieark. Gnid in med olja och salt. Vik samman folien, placera sellerin på en bakpappersklädd plåt. Låt lite av toppen på varje folie vara öppen så att ångan kan pysa ut.
  4. Baka sellerin strax under ugnens mitt i ca 2 timmar. Känn på sellerin med sticka, den ska kännas mjuk när den är klar.
  5. Senapstäcke: Blanda olja, båda senapssorterna, potatismjöl och salt i en bunke. Ta ut rotsellerin ur ugnen. Höj temperaturen till 225 grader.
  6. Ta bort folien. Placera rotsellerin på plåten igen. Pensla sellerin med senapskrämen, sikta över ströbrödet.
  7. Griljera strax under ugnens mitt i 10–15 minuter. Ta ut. Lägg över på en skärbräda, garnera med grönkålsblad och halverade äpplen och fikon. Vid serveringen, skär i skivor.