Psykologens tips för att må bra under coronajulen

Om ett par dagar är det julafton och vi får inte träffa nära och kära som vi brukar. Hur ska vi stå ut med ensamheten? All oro och ångest? De här råden från mindoktor.se kan säkert hjälpa många.

Min Doktors psykolog Olof Johansson ger 5 tips för att må bra i jul, pandemin till trots.

Gör sådant som skapar ett ”flow”.

En ny studie som gjorts under pandemin visar att aktiviteter som skapar ett ”flow”, som till exempel att spela dataspel, ger positiva effekter på den psykiska hälsan. När du är fokuserad på något du tycker är roligt och som samtidigt utmanar dig skapas en distraktion som minskar stress och ger känslan av att tiden försvinner, det brukar kallas ”flow”. Det behöver inte vara just dataspel som försätter dig i detta tillstånd – det kan vara vad som helst som väcker glädje, sporrar och utmanar dig.

Omfamna teknologin.

Under pandemin har många av oss hittat nya sätt att umgås, till exempel över videosamtal. Men tekniken erbjuder långt fler möjligheter – våga utnyttja dem för att hitta nya saker du mår bra av! Det kan vara allt ifrån att ladda ner en språk-app, utmana kompisar i ett onlinespel, lyssna på poddar om nya ämnen, lära dig klippa ihop filmer eller att skapa musik med hjälp av en programvara.

Kom ihåg att det är tillfälligt.

Det är helt naturligt att känna besvikelse över att inte få fira jul som man brukar, och efter ett år där vardagen kastats omkull kan det kännas extra jobbigt när också högtider som julen blir annorlunda. Försök hålla fast vid de rutiner och jultraditioner som trots allt fortfarande går att göra och som du mår bra av. Vad gäller de saker som inte går att genomföra just i år – kom ihåg att det kommer en jul nästa år igen.

Håll dig informerad, men vältra dig inte i nyheter.

Att hålla sig välinformerad kring coronaviruset är viktigt, men det kan också skapa oro och ångest. Studier från Folkhälsomyndigheten visar att tillförlitlig och tillräcklig information om covid-19 verkar skydda mot symptom på psykisk ohälsa som ångest och depression, medan ett överflöd eller brist på information istället kan bidra till psykisk ohälsa. Om du känner att nyheterna får dig att må dåligt: begränsa intaget av nyheter till en eller ett par gånger om dagen och välj en trovärdig nyhetskälla som du håller dig till.

Våga ta hjälp.

Att må dåligt är inget att skämmas för. Våga prata med familj eller vänner om hur du mår och om du märker att någon i din närhet inte mår bra, våga fråga hur den personen har det. Att hitta stöd i varandra kan vara mycket hjälpsamt, men om du känner att din oro eller ångest hindrar dig från att fungera i vardagen finns det professionell hjälp att få.

Källa: mindoktor.se

Psykologen: Så hanterar du Corona-oron

Tröst i coronamörkret

Här är grupperna som behöver extra D-vitamin under pandemin