Hemmagjord nutella utan socker

Det här är en krämig choklad- och nötkräm som är enkel att göra själv. Nutella passar bra i både desserter och som pålägg på lyxiga brunchmackor, våfflor och pannkakor.

Hemmagjord nutella utan socker

Recept och foto Frida Eriksson  

4 portioner/ca 3 dl

2 1/2 dl hasselnötter
12 dadlar
1 1/2 msk kakao
ca 1 dl vatten
ev  flingsalt

Gör så här:  

1. Sätt ugnen på 180°.

2. Rosta hasselnötterna på en plåt i mitten av ugnen i 10–15 minuter, rör runt var femte minut. Låt svalna i 15 minuter. Gnugga bort skalet med händerna eller en handduk.

3. Blötlägg dadlarna i kokhett vatten i 5–15 minuter beroende på hur hårda de är. Spara vätskan. 

4. Mixa hasselnötterna i ca 5 min eller tills det blir ett nötsmör.  

5. Tillsätt dadlar och kakao och mixa slätt. Tillsätt vätskan från blötläggningen till önskad konsistens.

  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!