Så får du friskare hår efter klimakteriet – stärk svallet inifrån och ut

Känns ditt hår torrare, tunnare och sprödare än när du var yngre? Tappar du mer hår än tidigare? Lugn, det är helt normalt för kvinnor över 40! Och jo – det finns massor av bra tips som stärker håret både inifrån och utifrån!

Text: Linda Unnhem 
Foto: Getty Images

Att bli gråhårig är en förändring som många förknippar med att bli äldre, men det finns flera andra tecken på att ditt hår har gått in i en ny fas. Ofta sker de tydligaste förändringarna i samband med klimakteriet. 

— Då förändras balansen mellan hormonerna östrogen, progesteron och testosteron, vilket påverkar både hårkvaliteten och tillväxten. Håret blir, på grund av de lägre östrogen- och progesteronnivåerna, tunnare och sprödare och känns inte lika ”levande” längre. Många tappar dessutom mer hår, dels som en följd av de hormonella förändringarna, dels för att man ofta ”har det i generna”, säger Stefan Förnerud, frisör på salongen Sober by Förnerud i Stockholm.

LÄS ÄVEN: Bättre hårhälsa med örter och medicinalväxter

Kosttillskott mot håravfall  

Och även om kvinnligt håravfall ofta inte är lika synligt som hos män kan det förstås kännas lika tufft. Oftast blir håret tunnare jämnt över toppen på hjässan.

— Här kan ett kosttillskott definitivt hjälpa. Det finns jättebra produkter som både stärker hårrötterna och främjar tillväxten genom att tillföra olika vitaminer, mineraler och näringsämnen. Det kan ta någon månad innan man märker resultat, men därefter brukar de flesta uppleva skillnad. Och det gäller inte bara just vid håravfall, utan ett kosttillskott kan även ge nytt liv åt ett tunt och risigt hår, säger Stefan Förnerud.

LÄS ÄVEN: Ekofrisörens tips för en giftfri hårvårdsrutin

Fet mat mot torrt hår

Lika viktigt är det att äta en så varierad kost som möjligt så att du får i dig alla de ”nyttigheter” håret behöver för att byggas upp inifrån.

— Ju mer näringsrik och allsidig kosten är, desto bättre är det för håret. Satsa på mycket protein, bra fetter, mycket frukt och grönt och gärna livsmedel som innehåller järn, zink, biotin, A- och D-vitamin.

Just fett är bra eftersom hårets egen talgproduktion minskar med åren. Många upplever att både hårbotten och hårstrån blir torrare och att håret lättare bryts av.

LÄS ÄVEN: Torr och kliande hårbotten? Här är de vanligaste orsakerna

Problem med hårbotten

— Många får också problem med att det flagar från hårbotten, vilket kan ha olika orsaker. Det bästa rådet — istället för att gå till livsmedelsaffären och köpa ett mjällschampo — är att skaffa en bra frisör som kan ge tips på produkter som passar just dig. Och är det någon gång i livet du ska skämma bort håret och satsa på bra produkter, så är det när du blir äldre. De kan göra så stor skillnad, säger Stefan Förnerud.

Han tycker inte heller att någon ska rädas att färga bort sitt grå hår.

LÄS ÄVEN: Frisören tipsar: Så får du ditt gråa hår att glänsa vackert

— Det kan absolut vara jättefint med grått hår, men när man färgar håret tillför man också lite av det förlorade pigment som tidigare verkat stärkande på håret. Vilket gör att man kan få upp lite av glansen igen och därmed slippa det torra och spröda. 

Så får du fräschare hår efter klimakteriet

Frisörens bästa tips – Hur ska jag tänka kring..

Tvätt

Ett par gånger i veckan är ett bra riktmärke. Tvättar du håret för ofta finns risken att du kommer in i en ond spiral, där talgkörtlarna i hårbotten producerar mycket fett och det känns som du ”behöver” tvätta håret för att slippa den feta känslan. Ta någon månad då du försöker vänja håret vid att bli tvättat mindre ofta. Plågsamt, men det funkar! Dagens effektiva hårprodukter gör också att många tvättar håret för sällan, vilket inte heller är bra för hårbotten som behöver hållas fräsch för att håret ska må bra.

Val av schampo, balsam och inpacking

Rådgör med din frisör vad som passar bäst för just din hårtyp. Jag rekommenderar att du gör en hårinpackning varannan vecka och då väljer en som tillför det du vill: mer glans, fukt, fett eller näring.

LÄS ÄVEN: Julie tappade allt sitt hår: ”Det var svårt att acceptera, för en stor del av min kvinnlighet sitter i det”

Val av kam och borste

Har du långt hår – skaffa en bra utredningskam! Det är lätt att skada håret om du är för våldsam när du kammar, och håret är särskilt känsligt när det år vått. En naturborste är också ett bra köp.

Fön, platt- och locktång

Använd alltid bra värmeskyddsprodukter – och fundera på om du verkligen behöver föna, locka eller plattånga varje dag.

Slingor och färg

Jag är för färg! Dels kan det ha en föryngrande effekt, dels verkar pigmenten i färgen stärkande på hårstråna.

LÄS ÄVEN: 12 råd som ger dig friskt och starkt hår: Experternas bästa tips

Maten som stärker ditt hår

Fullkornsprodukter, nötter, frön, torkad frukt och baljväxter (samt kött, ägg och skaldjur om du äter det) innehåller järn som är ett viktigt näringsämne för håret. Ät gärna något C-vitaminrikt till, så främjas upptaget!

Fisk, skaldjur, nötter och fullkornsprodukter (och kött och mejeriprodukter) är bra källor till zink, ett annat viktigt näringsämne för håret.

Selen finns i fisk, nötter och frön, mjölk, ost och ägg.

Omega 3 främjar tillväxten och ger fukt åt håret. Det hittar du i rapsolja, valnötter och fet fisk. Andra fetter, som olivolja och avokado, är också bra.

Kisel stärker håret och finns t ex i spenat, råris, rödbetor och paprika.

Hårstråna är uppbyggda av protein och det är därför viktigt att få i sig tillräckligt av detta. Baljväxter är en bra källa, liksom kött, kyckling, ägg och
mjölkprodukter om du äter det.

Vitamin B5 (pantotensyra) finns i kött, baljväxter och fullkornsprodukter.

Biotin finns i nästan all mat. Havregryn, lever och äggula är speciellt innehållsrika.

Källa: Livsmedelsverket

LÄS ÄVEN: Friskare hårbotten: Expertens effektiva 4-stegsprogram