Se upp för de dåliga pandemivanorna!

Karantän, social distansering och hemarbete har förändrat vår livsstil. Promenaderna till och från jobbet uteblir, vi går inte iväg och lunchar med arbetskamraterna och gymbesöken får vänta. Här är de nya vardagsvanorna som vi bör se upp med för att må bra.

Text Eva Boholm  Foto Getty Images

Efter ett helt år i pandemins grepp har livet förändrats för de flesta av oss. Vissa har fått bättre vanor nu, när vi slipper restid till och från jobbet och det blir lite tid över för annat. Andra upplever att de goda vanorna från förr har ersatts av riktigt dåliga vardagsrutiner som påverkar hälsan på olika sätt.

Vi rör oss för lite och ökar i vikt

Vi oroar oss mer än någonsin över vår vikt, eftersom övervikt och fetma klassas som riskfaktorer för att drabbas extra hårt av Covid-19  Trots detta har människors vikt ökat i både Sverige och andra delar av världen under pandemin. Enligt en Sifo-undersökning har drygt var tredje svensk gått upp i vikt under pandemin. För lite rörelse i vardagen anses vara en av de bidragande orsakerna.
Visst, vissa rör sig mer när hemarbete gjort många av oss lite friare att disponera vår tid. Men för flertalet innebär hemarbete och social distansering att vi rör på oss katastrofalt lite. Vi har lagt gymkortet på hyllan, missar promenaderna till och från bussen när vi ska till jobbet, shoppingrundor och kompismöten på stan får vänta… För alldleles för många av oss innebär social distansering att vi bytt ut ett aktivt liv mot alldeles för mycket stillasittande.  

Ensamhet gör att vi trist- och tröstäter

För många innebär pandemin ett monotont hemmaliv där vardag och helg flyter ihop. Vi känner oss ensamma, livet går på tomgång. För att förgylla tillvaron unnar vi oss snacks, godis – och hembakat bröd! Studier visar att det har bakats som aldrig förr under det senaste året, främst matbröd men även bullar och kakor. Många experimenterar med nya recept. Måltider och fikastunder har blivit dagens höjdpunkter för många av oss när andra aktiviteter har ställts in. Men snacks och småätande är inget bra tröstbeteende när vi upplever tristess, stress och ensamhet. Bättre alternativ är att ta en promenad, meditera, läsa böcker och så vidare.
 

Vi låter skärmtiden skena 

Under coronapandemin har skärmtiden slagit i taket. Möten, socialt umgänge, arbete, fritid, shopping och nöje – allt sker digitalt. Det är praktiskt att via bildskärmen få livet att fungera någorlunda normalt i en extraordinär pandemisituation men det är inte speciellt sunt. För vår hälsas skull behöver vi skaffa skärmfria intressen och mer rörelse i vardagen.

Vi multitaskar och vänder upp och ner på dygnet

Många trivs med att jobba hemma, men det kan bli svårare att sätta en gräns mellan jobbet och privatlivet. Vi får för oss att städa, baka, hänga tvätt och sätta oss en stund framför tv:n när vi istället borde jobba. Den förlorade arbetstiden tvingas vi ta igen senare på kvällen. Dygnsrytmen förskjuts, stress och sömnbesvär ökar, visar studier.
En av fyra tjänstemän i en Novusundersökning uppger att de har svårt att avgränsa arbetet till normala arbetstider och arbetar mer än de borde. När vi redan är hemma måste vi ju inte avsluta kontorsjobbet vid ett visst klockslag för att hinna med pendeltåget hem. Vi kan ju jobba vidare en stund till… Helt fel, tycker experterna; det är viktigt för vårt välmående att vi sätter upp tydliga gränser för jobbtid och fritid när vi arbetar hemifrån.

Vi sitter fel och får värk i kroppen

Enligt en undersökning som TCO gjort har 27 procent av dem som distansarbetar upplevt smärtor i rygg, nacke och axlar som de inte haft tidigare. Pandemin har gjort att många av oss har bytt det ergonomiska skrivbordet på kontoret mot köksbordet eller soffbordet där hemma. Vi sitter i ostbågeställning över laptopen och till sist ryter rygg, nacke och axlar ifrån. Fel arbetsställning leder dessutom till spänningshuvudvärk på grund av dålig cirkulation och spända muskler efter mycket stillasittande.
Visserligen har hemmaträning blivit populärt under pandemin, men experter varnar för att allt fler av oss kommer att få problem med värk och besvär i rygg, nacke och axlar när vi sitter fastlåsta i fel arbetsställning många timmar i streck. Ett tips ar att variera din arbetsposition och att ta regelbundna rörelsepauser – helst en gång i timmen – så att du får igång blodcirkulationen och mjukar upp stela leder. 

Psykologen: Så hanterar du Corona-oron

Ny webbkurs: Träna hemma med Sofia Åhman!

Anna Bennich: "Jag har tränat på min ensamhetsfobi"