Hemmagjord falafel med kålsallad – proteinrik vårmiddag

Falafel är fantastiskt goda kikärtsbollar med spännande kryddning. Allra godast blir de om du gör dem själv! Servera med en kålsallad och tahiniyoghurt.

Falafel är fantastiskt goda kikärtsbollar med spännande kryddning. Allra godast blir de om du gör dem själv! Servera med en kålsallad och tahiniyoghurt.

Recept: Vibeke Lehn 
Foto: Maria Warnke Nørregaard

Falafel med kålsallad  

2 portioner

Falafel
125 g kikärter, torkade
125 g gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl grova brödsmulor
½–¾ dl persilja, hackad
1–1 ½ tsk spiskummin
1–2 tsk korianderfrö
¼ tsk bakpulver
salt
peppar
2 msk olja

Tahiniyoghurt
1 ½ dl yoghurt
1 tsk tahini (sesampasta)

Kålsallad
125 g röd och grön spetskål
1 stor morot, grovriven
ev citron 

Så här gör du kålsallad med falafel

  1. Lägg kikärterna i blöt i 24 timmar, låt rinna av, lägg i en mixer och blanda. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en jämn smet. Kolla att det är lagom kryddat.
  2. Forma till valnötsstora kulor, stek dem gyllene och spröda i olja i en non-stick stekpanna. Skaka pannan under tiden.
  3. Rör ihop yoghurt, tahini, salt och peppar.
  4. Blanda kål och morötter, krydda med salt, peppar och citron. Servera salladen till den varma falafeln, tillsammans med yoghurt.