Recept: Italiensk auberginegratäng

Vår vegetariska auberginegratäng med mustig tomatsås och massor av smält ost passar utmärkt som middag, lunch, en smårätt på buffébordet eller som tillbehör när du grillar.

Recept Louisa Lorang  Foto Ander Schønnemann

Bakad aubergine i mustig tomatsås och mozzarella  

4  små portioner

2 auberginer
salt
1 msk olivolja
Tomatsås
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk olivolja
salt, peppar
400 g krossade tomater
1 tsk torkad oregano
1 tsk basilika, finhackad
Topping
1 dl parmesan, riven
1 färsk mozzarella
1 tsk basilika

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°.  Skär auberginen i skivor. Strö över lite salt och låt dra 10–15 minuter. Torka dem torra med hushållspapper och stek gyllene i olivolja, eventuellt i flera omgångar.
2. Tomatsås: Hacka vitlök. Fräs vitlök och tomatpuré sakta i olivolja i en kastrull. Krydda med salt och peppar. Häll i krossade tomater och låt sjuda 5–10 minuter. Tillsätt oregano och basilika. Koka upp, smaka av med salt och peppar.
3. Varva aubergine och tomatsås i en ugnsfast form. Avsluta med tomatsås. Strö över parmesan och toppa med mozzarellaskivor. Stek i mitten av ugnen 15–20 minuter. Toppa med basilika.

Tips! 

Du kan laga denna rätt i små ugnsfasta formar och servera direkt i formarna. 

3 läckra varianter av rårakor

Kärleksfulla recept 
för ditt hjärta​!

Lyxig hummuspizza på 20 minuter