Enkel vardagslyx: Sparrissoppa med hembakade ostpinnar

Njut av nyttig sparris i olika former! Här är en underbart god soppa med läcker topping. Pricken över i är de spröda ostpinnarna som du bakar lätt och snabbt med färdigköpt smördeg.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Krämig sparrissoppa

4 portioner

500 g grön sparris
4 bananschalottenlökar
2 msk smör
5 dl vispgrädde
5 dl vatten
2 msk grönsaksfond
1 dl vitt vin
1⁄2 dl rucolasallad
salt och svartpeppar 
Garnera med: 
sparrisknoppar
rucolablad
skivade rädisor

Gör så här:

1. Ansa sparrisen. Skala stjälkarna om de är tjocka så att soppan blir slät. Skär sparrisen i ca 1 cm långa bitar. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitar och knoppar i ca 2 minuter.
2. Skala och finhacka löken. Hetta upp smöret och fräs löken blank och smidig utan att den får färg. Tillsätt grädde, vatten, fond och vin. Låt allt koka upp.
3. Tillsätt sparrisen men ta undan några knoppar till garnering. Koka samman i ca 10 minuter. Tillsätt rucolan och kör soppan i en mixer. Smaka av med salt och peppar.
4. Toppa med sparris, rucola och rädisor. 

Spröda smördegspinnar 

1 rulle kyld smördeg, 250 g
1 ägg
2 dl riven Västerbottensost
sesamfrön 

Gör så här: 

1. Sätt ugnren på 200°. Rulla ut smördegen på ett plant underlag. Pensla den med uppvispat ägg. Strö över riven ost. Tryck till lite med handen så att osten fastnar.
2. Vik smördegen dubbel. Tryck till med handen och skär i remsor. Tvinna remsorna och lägg i en bakpappersklädd långpanna.
3. Pensla remsorna med ägg och strö över sesamfrön. Grädda strax under ugnens mitt i 10–15 minuter.