Recept: Rostad sparris med nötströssel

Här är ett oslagbart sparrisrecept som de flesta älskar. Ugnsrosta sparrisen tillsammans med tärnat lantbröd och hackade nötter. Toppa med hyvlad parmesan och njut!

Recept Marie Melchior  Foto Betina Hastoft 

Rostad sparris med nötströssel

4 portioner

500 g grön sparris
3 skivor lantbröd
50 g hasselnötskärnor
50 g pistaschnötter
salt, peppar
1 msk oregano
3 msk olivolja
25 g parmesanost 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Bryt av nedersta biten på sparrisarna och skölj dem i vatten.

2. Skär brödet i små tärningar. Hacka nötterna grovt. Blanda brödtärningar och nötter i en skål. Blanda i salt, peppar, oregano och 2 msk av olivoljan. 

3. Bred ut sparrisen på en plåt klädd med bakplåtspapper och ringla över resten av oljan.

4. Strö över nötströsslet och tillaga mitt i ugnen i 12–15 minuter. Hyvla över parmesanost och servera direkt.

Recept: Vit sparrissoppa med örtolja

Recept: Mumsiga matmuffins med broccoli och sparris

Fem fantastiska fördelar med sparris