Recept: Festlig rospaj som är fri från gluten och laktos

Rödbetsrosor charmar de flesta och är kul att göra! Den här rödbetsfyllningen är söt och kraftfull i smaken och väldigt vacker. En perfekt paj att bjuda dina gäster på.

Recept: Festlig rospaj som är fri från gluten och laktos

Recept av Lina el Kott Helander och Sanna el Kott Helander
ur boken "Ät färg, spring berg" 

Rospaj 

4 portioner

Pajskal
1 pkt kokta kikärtor
3 msk mandelmjöl
2 msk olivolja
en näve solroskärnor
salt
Fyllning
2 råa rödbetor
4 kokta rödbetor
150 g fast tofu
150 g silkestofu
1 dl rödbetsjuice
1 dl kikärtsmjöl
1 dl kokosmjölk, endast det feta i burken
1 päron
1 msk rosmarin
1 tsk havssalt
peppar
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
en näve valnötter
några betor i olika färg till rosor

Gör så här:
1. Mixa allt slätt och tryck ut i en pajform med händerna.
2. Grädda i ugnen på 200 grader i 10–15 minuter. Den ska få lite färg.
3. Skala de råa rödbetorna och riv dem.
4. Mixa sedan råa och kokta rödbetor med silkes­tofu, rödbetsjuice, kikärtsmjöl, kokosmjölk, päron, rosmarin, salt och peppar till en slät smet.
5. Hacka lök, vitlök och valnötter och blanda i smeten. Fyll pajskalet.
6. Skala de andra betorna, använd mandolin för att göra tunna skivor.
7. Lägg skivorna på varandra, dela dem på mitten till halvmånar. Lägg några omlott i en rad, rulla ihop till en ros.
8. Håll i ordentligt med fingrarna, tryck sedan ner rosen i pajfyllningen så håller den ihop. Fortsätt tills du är nöjd med mängden rosor.
9. Ringla på lite olivolja, strö över flingsalt och grädda i ugnen i ca 30 minuter på 175 grader.

TIPS!
Lägg några små grönkålsblad runt rosorna de sista minuterna så blir blommorna ännu finare.

Per portion: 516 kcal, 19 g protein, 28 g fett, 40 g kolhydrater, 13 g fibrer
Glutenfri, mjölkfri
Vitaminer: Folat, E, B6, niacin
Mineraler: Magnesium, fosfor, zink, selen, järn

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!