Svalkande gazpacho med quinoa och salta mandlar

Gazpacho är en klassiker, som smakar extra bra när den är lite stark. Vi har tillsatt kokt quinoa, som gör den extra fyllig. Om du inte är så förtjust i quinoa kan du servera soppan med brödkrutonger till.

Recept Lone Kjær
Foto Tia Borgsmidt

Gazpacho med quinoa och salta mandlar

4 portioner

100 g quinoa
1 gurka
2 röda paprikor
1 liten gul lök
2 chili, eller 1 om du vill ha en mildare soppa
500 g tomater
2 vitlöksklyftor
4 dl tomatjuice
1 dl färsk basilika
1 dl vitt vin
sherry- eller balsamvinäger
salt, peppar
2 msk salta mandlar 

Gör så här:
1. Skölj quinoan ordentligt, häll i en kastrull med kokande vatten, koka ca 10 minuter, häll av vattnet.
2. Dela gurkan på längden, skrapa ur kärnorna med en tesked, tärna gurkan. Skär paprikorna i små tärningar. Skala och hacka löken.
3. Dela chilin på längden, skrapa ur kärnorna, hacka chilin fint. Hacka tomaterna och lägg dem i en blender tillsammans med gurka, paprika, lök, chili, pressad vitlök, tomatjuice och basilika (spara lite till dekoration).
4. Mixa tills soppan har en härligt tjock konsistens. Smaka av med vitvin, vinäger, salt och peppar. Tycker du att soppan är för tjock kan du späda den med lite mer tomatjuice.
5. Fördela den kokta och avkylda quinoan i botten på fyra glas, toppa med gazpacho. Dekorera med lite basilika och hackade saltade mandlar.

Per portion: 210 kcal, 8 g protein, 4 g fett, 29 g kolhydrater, 6 g fibrer, 2 g alkohol
Glutenfri, mjölkfri, antioxidantrik
Vitaminer: C, E, B6, folat, niacin
Mineraler: Magnesium, fosfor, kalium

Recept: Tofu-nudelsallad

Recept: Blomkålsomelett

Recept: Kryddig kikärtspasta med röd paprika