Recept: Hembakade kantarellsnurror

På hösten passar det utmärkt att fylla sitt hembakade matbröd med svamp. De här bröden går bra att frysa och sedan sprödvärma vid servering. Snurrorna är goda till en soppa, på utflykten – eller varför inte på höstbuffén?

Recept Caroline Hofberg  Foto Ove Lindfors

Kantarellsnurror

36 stycken

50 g jäst
5 dl mjölk
3 msk rapsolja
2 tsk salt
1 msk flytande honung
12–13 dl siktat dinkelmjöl
Fyllning:
1 liter färska kantareller
1 rödlök
1 morot
1 msk rosmarin
smör
2 dl hackad persilja
2 dl grovriven prästost
salt
Pensla med:
1 ägg
pumpakärnor
flingsalt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250°. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme, 37°. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt olja, salt, honung och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk ca 45 minuter.
2. Ansa och hacka kantarellerna. Skala och hacka löken. Skala och grovriv moroten. Mjukstek svamp, lök, morot och rosmarin i smör ca 10 minuter. Ta från värmen och låt kallna. Blanda i persilja, ost och salt.
3. Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela den i 2 delar och kavla ut varje del till en 1/2 cm tunn kaka som mäter ca 50 x 30 centimeter.
4. Strö över svampen och rulla ihop som en rulltårta. Skär varje rulle i 18 bitar och lägg i bullformar. Låt jäsa ca 30 minuter under duk.
5. Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg. Strö på pumpakärnor och lite flingsalt. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt svalna på galler under duk.

Messmörsbröd med blåbär och mandel

Klassisk äppelsmulpaj

Kalljäst frukt- och nötbröd i korg