Recept: Ärtsoppa med crème fraiche och basilika

Du kanske tycker att det är lite fusk att använda frysta ärtor till en ärtsoppa, när ärtor är i säsong, men det är superenkelt och soppan får en riktigt fin smak ändå. I gengäld toppas soppan med nyskördade ärtor.

Recept: Ärtsoppa med crème fraiche och basilika

Recept Lone Kjær  Foto Tia Borgsmidt  

Ärtsoppa med crème fraiche och basilika

4 portioner 

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
500 g frysta ärtor
1 l grönsaksbuljong
1 dl lätt crème fraiche
salt, peppar
Topping:
300 g ärtor i skida
1 msk basilika, färsk
1 dl lätt crème fraiche 

Gör så här:
1. Skala och hacka löken. Pressa vitlöken.
2. Värm oljan i en kastrull, fräs lök och vitlök mjuka. Häll i ärtorna i kastrullen, rör om försiktigt. Häll på buljongen, låt ärtorna sjuda på låg värme ca 5 minuter.
3. Ta av kastrullen från värmen, rör om ordentligt. Blanda i creme fraiche.
4. Ställ soppan på kylning före servering.
5. Till servering: Skala ärtorna. Fördela soppan i skålar, toppa med nyskalade ärtor, creme fraiche och färsk basilika. Servera med spröda rågbrödschips.

Per portion: 255 kcal, 12 g protein, 12 g fett, 20 g kolhydrater, 10 g fibrer
Glutenfri, rik på antioxidanter
Vitaminer: C, B1, folat, niacin, B2, B6
Mineraler: Fosfor, zink, magnesium, järn, kalcium

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!