Recept: Frökex med kardemumma

Baka ditt egna smarriga fröknäcke som är fritt från gluten och laktos. Du kan variera smaksättningen med torkade aprikoser, plommon, kanel och vanilj.

Recept: Frökex med kardemumma

Text och foto Birgitta Höglund ur boken Baka med frukt och grönt 

Frökex med kardemumma 

9 portioner

4 kärnfria dadlar
½ dl smält smör eller kokosolja (45g)
2 ½ dl vatten
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
½ dl vallmofrön
2 msk pofiber
1 msk psylliumhusk
1–2 msk mald kardemumma
ca ½–1 tsk salt 

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150˚. Skär dadlarna i små bitar, koka upp med smör och vatten. Mixa till en slät smet, kör gärna med stavmixern direkt i kastrullen.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll den heta smörblandningen över fröna och rör om väl. Smaka av om du vill ha mer kardemumma eller salt.
3. Låt smeten svälla i ett par minuter innan du häller ut den på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Lägg ett till papper över smeten och kavla ut till en jämn kaka över plåten, min är 33 x 35 cm.
4. Dra bort det övre papperet och grädda i mitten av ugnen i 30 minuter. Ta ut plåten och skär kakan i fyrkanter av valfri storlek, det går enklast med en bakskrapa i metall eller en pizzaskärare. Grädda i ytterligare 15 minuter, ta då ut plåten igen och sära lite på kexen.
5. Sänk ugnsvärmen till 50˚ och ställ in kexen att torka i ca 2–3 timmar. Är de inte riktigt torra när du tar ut dem så vänd dem och ställ in en timme till.
6. Förvara kexen i en lufttät burk i rumstemperatur. 

Tips!

Har du hela kardemummakärnor så stöt dem fint i mortel, det ger ännu godare smak till kexen än den färdigmalda.

Per portion: 144 kcal, 3 g protein, 12 g fett, 3 g kolhydrater, 5 g fibrer
Glutenfri, lågkolhydrat
Vitaminer: B1, niacin
Mineraler: Magnesium, zink, fosfor, selen

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!