Recept: Ris- och örtfyllda tomater

Ett enkelt men gott middagstips är ugnsgratinerade tomater med läcker fyllning av ris, örter och ost. Servera med gröna bönor och ett gott bröd till.

Recept: Kerstin Svensson Foto: Olof Abrahamsson

Ris- och örtfyllda tomater

2-4 portioner

1 1⁄2 dl ris
4 bifftomater
1 rödlök
1⁄2 röd chilipeppar
2 msk olivolja
1 dl hackade basilikablad
salt, peppar
100 g mozzarella
Servera med:
gröna bönor

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225° och koka riset. Skär av toppen på tomaterna och gröp försiktigt ur kärnorna.
2. Skala och hacka löken. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs lök och chili i en stekpanna med olja.
3. Blanda ris, lök, chili och basilika och krydda med salt och peppar. Riv mozzarellan i bitar och blanda den med riset. Fyll tomaterna med riset och lägg på tomatlocket. Gratinera i 15 minuter. Servera med gröna bönor.

 

Så äter du antiinflammatoriskt och skyddar dig mot sjukdom

Recept: Rotfruktsgratäng med kantareller och getost

Recept: Bakad potatis med krämig ost- och svampröra