Recept: Raw moussetårta med jordgubbar och lime

Bjud på en kalasgod moussetårta som varken innehåller gluten eller vanligt socker. Perfekt som dessert eller till helgens finfika.

Recept: Raw moussetårta med jordgubbar och lime

 

Recept och foto Birgitta Höglund ur boken "Baka med frukt och grönt"

Raw moussetårta med jordgubbar och lime

12 portioner

Bottenlager:
8 torkade aprikoser
2 dl pumpafrön
2 msk kokosolja
ca 1⁄2 krm salt
Mousselager:
2 dl cashewnötter
2 ekologiska lime, rivet skal och saft
8 kärnfria dadlar
1 dl kokosgrädde
1 dl kokosolja
250 g färska jordgubbar 

Gör så här:

1. Häll kokande vatten över aprikoserna och låt stå i en halvtimme. Låt rinna av väl och mixa tillsammans med pumpafrön, kokosolja och salt till en grynig smet.
2. Tryck ut i botten på en springform på 15 cm i diameter. För att underlätta när du ska ta ut tårtan ur formen kan du lägga ett bakplåtspapper eller plastfilm över botten och spänna fast under kanten. Ställ in formen i kylen eller frysen medan du gör mousselagret.
3. Blötlägg cashewnötterna över natten i kallt vatten. Häll i en sil, skölj och låt rinna av väl. Tvätta limefrukterna och torka dem väl. Riv skalet fint på rivjärn och pressa ur saften.
4. Skär dadlarna i små bitar och lägg i en bunke tillsammans med kokosgrädde och kokosolja. Skär jordgubbarna i mindre bitar rätt ner i bunken och mixa alltsammans till en slät smet. Häll moussen över kakbotten i formen, släta till med slickepotten.
5. Ställ i kylen eller frys in tills den stelnat helt. Doppa formen snabbt i varmt vatten och öppna på kanten, flytta över tårtan till ett fat med hjälp av en stekspade.
6. Garnera tårtan med tunna limeskivor, skivade jordgubbar och ätbara blommor.

Per portion: 249 kcal, 5 g protein, 20 g fett, 12 g kolhydrater, 2 g fibrer
Glutenfri, mjölkfri, lågkolhydrat
Vitaminer: C, E, niacin

Mineraler: Magnesium, fosfor, zink, järn

TIPS!

Byt ut cashewnötterna mot pumpa- eller solrosfrön, mixa fint, öka på kokosgrädden med 1 dl.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!