No bake moussetårta med jordgubbar och lime – glutenfritt recept

Bjud på en kalasgod moussetårta som varken innehåller gluten eller vanligt socker. Perfekt som dessert eller till helgens finfika.

Bjud på en kalasgod moussetårta som varken innehåller gluten eller vanligt socker. Perfekt som dessert eller till helgens finfika.

Recept och foto Birgitta Höglund ur boken ”Baka med frukt och grönt”

Raw moussetårta med jordgubbar och lime

12 portioner

Bottenlager:
8 torkade aprikoser
2 dl pumpafrön
2 msk kokosolja
ca 1⁄2 krm salt

Mousselager:
2 dl cashewnötter
2 ekologiska lime, rivet skal och saft
8 kärnfria dadlar
1 dl kokosgrädde
1 dl kokosolja
250 g färska jordgubbar 

Gör så här:

  1. Häll kokande vatten över aprikoserna och låt stå i en halvtimme. Låt rinna av väl och mixa tillsammans med pumpafrön, kokosolja och salt till en grynig smet.
  2. Tryck ut i botten på en springform på 15 cm i diameter. För att underlätta när du ska ta ut tårtan ur formen kan du lägga ett bakplåtspapper eller plastfilm över botten och spänna fast under kanten. Ställ in formen i kylen eller frysen medan du gör mousselagret.
  3. Blötlägg cashewnötterna över natten i kallt vatten. Häll i en sil, skölj och låt rinna av väl. Tvätta limefrukterna och torka dem väl. Riv skalet fint på rivjärn och pressa ur saften.
  4. Skär dadlarna i små bitar och lägg i en bunke tillsammans med kokosgrädde och kokosolja. Skär jordgubbarna i mindre bitar rätt ner i bunken och mixa alltsammans till en slät smet. Häll moussen över kakbotten i formen, släta till med slickepotten.
  5. Ställ i kylen eller frys in tills den stelnat helt. Doppa formen snabbt i varmt vatten och öppna på kanten, flytta över tårtan till ett fat med hjälp av en stekspade.
  6. Garnera tårtan med tunna limeskivor, skivade jordgubbar och ätbara blommor.

Per portion: 249 kcal, 5 g protein, 20 g fett, 12 g kolhydrater, 2 g fibrer
Glutenfri, mjölkfri, lågkolhydrat
Vitaminer: C, E, niacin

Mineraler: Magnesium, fosfor, zink, järn

TIPS!

Byt ut cashewnötterna mot pumpa- eller solrosfrön, mixa fint, öka på kokosgrädden med 1 dl.

Recept: Piña colada-nicecream

Recept: Festlig rospaj som är fri från gluten och laktos

Härliga hembakade hastbullar