Recept: Hembakade blåbärsbullar utan socker och gluten

De här saftiga och goda bullarna innehåller varken socker eller gluten. Vill du göra dem laktosfria också, så använder du kokosmjölk i degspadet istället för vanlig mjölk.

Recept: Hembakade blåbärsbullar utan socker och gluten

Recept och foto Birgitta Höglund ur boken "Baka med frukt & grönt"  

Glutenfria blåbärsbullar  

10 portioner

1 1⁄2 dl kokosnötsmjöl
0,75 dl psylliumhusk
1 msk mald kardemumma
2 tsk bakpulver
ca 1–2 krm salt
8 kärnfria dadlar
100 g smör eller kokosolja
1 dl mjölk eller kokosmjölk
6 ägg
Till pensling:
1 uppvispat ägg
Blåbärsfyllning:
4 kärnfria dadlar
50 g rumstempererat smör eller kokossmör
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
2 dl blåbär
1 dl hackade mandlar

Gör så här:

1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Skär dadlarna i små bitar. Smält smöret och tillsätt dadlar och mjölk. Mixa slätt direkt i kastrullen med stavmixer.

2. Vispa äggen till riktigt tjockt skum med elvisp, det tar ca fem minuter. Tillsätt smörblandningen och vispa en minut till. Vänd ner äggsmeten i mjölblandningen, blanda om väl. Låt svälla i 15 minuter.

3. Gör under tiden fyllningen. Skär dadlarna i små bitar och mixa med det mjuka smöret och vaniljen. Vänd ner blåbär och mandelhack.

4. Sätt ugnen på 175°. Ta upp och knåda degen lite lätt, är den kletig så knåda in lite mer kokosnötsmjöl. Forma till en rulle som skärs i jämna bitar och rullas till bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.

5. Gör ett hål med tummen i varje bulle och fördela blåbärsfyllningen i hålen med hjälp av en tesked. Pensla bullarna tunt med det uppvispade ägget. Grädda i mitten av ugnen i ca 25–30 minuter tills bullarna fått fin färg. Låt kallna på galler.

6. Förvara bullarna i en burk eller påse i kylen eller frys in och ta fram efterhand.

Per portion: 256 kcal, 8 g protein, 20 g fett, 9 g kolhydrater, 10 g fibrer
Glutenfri, lågkolhydrat
Vitaminer: E, A, B12, B2, D
Mineraler: Selen, zink, magnesium, järn

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!