Mat som är snäll mot magen

Aldrig hade Hanna Göransson kunnat ana hur mycket bättre hon skulle må av att dra ner på gluten, socker och mjölk. Så bra att det blev en kokbok. Här ger hon oss en inblick i sina tankegångar och 4 härliga recept från boken!

Hon heter Hanna Göransson och är en 24-årig Hälsingetjej med stort intresse för träning – och numera också mat.
Det senare väcktes till liv när hon arbetade på gym och lyssnade till ständiga diskussioner om olika dieter.
Själv körde hon styrketräning och började känna efter hur hennes kropp egentligen mådde av maten hon åt. Till slut hade hon vänt upp och ner på sina matvanor, med rejäla nedskärningar av gluten, raffinerat socker, snabba kolhydrater och de flesta mjölkprodukter.
– Det ledde till ett piggare, starkare och gladare jag, berättar Hanna, som upptäckte en helt ny värld av spännande ingredienser och nya sätt att baka och laga mat, något hon delade med sig av på sin blogg och nu i sin första kokbok ”Friendly Food” (Max Ström).

Vad är vänlig mat för dig?
– Jag tror på att varje individ behöver finna sitt eget välmående. Vad som är det bästa bränslet för kroppen är individuellt och att hitta rätt väg är en spännande resa som pågår hela livet, eftersom både kropp och själ förändras med tiden.

Men är det inte svårt att välja bort gluten, socker och mjölk?
– Nej, det tycker jag inte.
Lika självklart var det för Hanna att anpassa recepten för singel- och parhushåll.
– Många av dem som följer min blogg lever i små hushåll, vilket även gäller mig själv. Däremot är det enkelt att dubbla eller halvera recepten om du vill ha fler eller färre portioner.
Nyfiken?

hurbrasomhelst.se

Valfri mjölk
Du kan oftast använda vilket alternativ till vanlig mjölk du önskar, Hanna tipsar bland annat om ris-, sesam- , mandel- och hasselnötsmjölk.

Här nedan bjuder vi på 4 härliga recept ifrån hennes bok!

 

Din egen favoritpizza

Recept på pizzabotten och härlig tomatsås får du här. Sedan är det bara din fantasi som sätter gränser för allt gott du lägger ovanpå.

2 medelstora pizzor eller en plåt
Tomatssås
1 liten gul lök, finhackad
1–2 pressade vitlöksklyftor
1 msk kokosolja
2 dl krossade tomater
1 dl tomatpuré
2 msk agavesirap
1 tsk örtsalt
1 krm cayennepeppar
1–2 msk oregano, torkad eller färsk

Pizzabotten
1 dl vita skalade sesamfrön
1 ½ dl ljust teffmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
½ tsk örtsalt
3 ägg
1 dl valfri mjölk

Sätt ugnen på 225 grader.
Börja med tomatsåsen. Fräs lök och vitlök i kokosolja i en kastrull. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, agavesirap och kryddor. Låt sjuda till en fin sås, rör om några gånger. Låt svalna.
Blanda alla torra ingredienser till pizzan. Vispa i mjölk och ägg till en smet. Låt stå i 5 minuter.
Lägg bakplåtspapper på en plåt och bred ut, med en slickepott, smeten till två pizzor eller fyll en stor plåt med hela smeten. Grädda i mitten av ugnen i 10–12 minuter.
Ta ut pizzan och lägg på tomatsås och valfri topping. Sätt in i ugnen ytterligare 10–15 minuter. Till topping kan du till exempel ta grönsaker, bönröror, lök, vitlök, banan, ananas, curry och sesamfrön.

 

NÄRINGSINNEHÅLL/MEDELSTOR PIZZA (exklusive topping):
730 kcal / 30 g protein / 34 g fett /78 g kolhydrater

 

Rödbetsbiffar

Matiga biffar som du kan servera
med kokt sötpotatis.
1–2 portioner Rödbetsbiffar
170 g kokta kikärtor
230 g kokta rödbetor
¾ tsk örtsalt
1 ½ tsk fiberhusk
1 pressad vitlöksklyfta
Kokosolja till bakplåtspapperet

Kokosmandelsås
5 msk fet kokosmjölk
1 msk mandelsmör
¼ tsk örtsalt
1 tsk citronsaft
½ tsk vitlökspulver

Sätt ugnen på 225 grader. Mixa ingredienserna till biffarna i en skål med en stavmixer eller i en matberedare.
Forma färsen till 4–6 biffar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper med ett tunt lager kokosolja på.
Grädda i 15–20 minuter, vänd biffarna efter halva tiden.
Blanda ingredienserna till såsen i en skål och ställ i kylen fram till serveringen.

NÄRINGSINNEHÅLL/ 2 PORTIONER:
378 kcal / 11 g protein / 23 g fett / 31 g kolhydrater
Glutenfri, mjölkfri, rik på folsyra, magnesium, zink och kalium.

 

 

Blåbärspannkakor
Även den mest återhållsamma frukostätaren kapitulerar inför denna underbara frestelse.

7 pannkakor 10×10 cm
1 ½ dl quinoamjöl
½ krm äkta vaniljpulver
½ krm örtsalt
1 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
1 ägg
1 ½ valfri mjölk
1 dl blåbär
kokosolja till stekning

Till servering
Blåbär
Agavesirap

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa i ägg och mjölk till en fin jämn smet. Låt stå och vila fem minuter. Rör i blåbären.
Hetta upp en stekpanna ordentligt och häll i lite kokosolja. Sänk till medelvärme och stek pannkakorna gyllenbruna på varje sida. Späd eventuellt ut smeten med lite vatten om den blir för tjock.
Servera med blåbär och ringla gärna över agavesirap.

NÄRINGSINNEHÅLL/PORTION
(exklusive tillbehör): 116 kcal / 4 g protein / 4 g fett / 15 g kolhydrater
Glutenfri, rik på magnesium, järn, zink och riboflavin.

 

Chokladglass av banan
Den perfekta avslutningen för både öga och smaklökar.

1–2 portioner

Glass
2 små mogna bananer
¼ dl valfri mjölk
1 ½ msk rå kakao
1 tsk agavesirap
2 msk mandelsmör
½ krm flingsalt

Topping
Kakaonibs (bitar av rå kakaoböna)
Agavesirap

Skala och skär bananerna i bitar. Lägg dem i frysen några timmar tills de är genomfrysta.
Mixa alla ingredienser i en matberedare eller med stavmixer.
Lägg upp och toppa med kakaonibs och agavesirap. Servera genast.

NÄRINGSINNEHÅLL/2 PORTIONER:
300 kcal / 6 g protein / 14 g fett / 37 g kolhydrater
Glutenfri, rik på vitamin E, B6, magnesium och kalium.