Hej Maj Östberg Rundquist! Hur ska man tänka kring barn och godis?

Maj Östberg Rundquist är kostrådgivare, hälsopedagog och blivande måltidsekolog. Hon är också författare till boken Sockerdetektiven (Ica bokförlag). Här ger hon råd och tips i ämmet.

Enligt Riksmaten, barn – en undersökning från Livsmedelsverket kommer nästan 25 procent av barns kaloriintag från godis, läsk, glass, snacks och bakverk samtidigt som barnen i genomsnitt bara äter hälften så mycket frukt och grönsaker som rekommenderas. Vart tionde barn drack mer än fyre deciliter saft och läsk per dag och mer än tre hekto godis i veckan.

– Ingen behöver skynda sig att introducera godis till sitt barn. Vänta så länge som möjligt eftersom godis inte är något som någon behöver äta.

 

Men vad gör man när det är fredagsmys eller barnkalas? Eller hur ska man tänka kring lördagsgodis och påskägg?

– Det finns många tillfällen då det är lätt att välja godis av slentrian. Försök att vara lite kreativ  – vad kan man hitta på i stället som är både gott och trevligt? Tillaga och ät något tillsammans i stället, som till exempel:

  • Gino.
  • Äpple och kanel som får ”smälta” i ugnen.
  • Frysta bananbitar på en pinne doppade i choklad.
  • Fruktsallad.
  • Vispad äggvita med malda hasselnötter klickade på en plåt och gräddade som maräng.
  • Våfflor med flera ägg och grövre mjöl i smeten serverade med färska/frysta bär och grädde.
  • Frysta hallon kan avnjutas som de är i små skålar.
  • ”Glass” av mixade frysta bär och yoghurt.
  • Torkade frukter och bär är visserligen väldigt söta och klibbar på tänderna, men sockret är i sitt naturliga sammanhang tillsammans med fibrer, vätska, vitaminer och mineraler.
  • Servera lyxiga frukter och bär på en stor bricka med en spännande dip av t ex turkisk yoghurt och lite honung till.
  • Gör några olika smoothies av bär och yoghurt och servera i fina glas med sugrör.

Vad ska man välja?

– Välj så rena produkter som möjligt. Ren choklad med hög kakaohalt. Ju högre kakaohalt, desto mindre socker ryms det. Smågodis innehåller socker, gelatin, färgämnen och smakämnen. Syntetiska färgämnen, så kallade azo-färgämnen, kan orsaka hyperaktivitet hos barn. Köp hellre så kallad ekologiskt godis som visserligen innehåller socker, men varken gelatin (finns undantag) eller azofärger.

Behöver man alltid äta något sött när det ska vara trevligt?

– Nej, hitta på en trevlig aktivitet och gör något tillsammans i stället!

När ska man tillåta godis?

– Så sällan som möjligt … om barnen blir vana vid nyttigare sötsaker (se förslag i punktlistan ovan)  blir förhoppningsvis efterfrågan på traditionellt godis mycket mindre.

Text: Anna-Maria E. Alsand

Foto: Bengt Rundquist