Servera en portion av lycka – ingredienser som för med sig tur

Kan maten vi äter påverka hur mycket tur vi har? Ja, i många kulturer anser man faktiskt att så är fallet. Här är knepen som hjälper dig att servera en portion lycka.

ANNONS. Innehåll från x3000 och inte från Hälsas redaktion.
Åldergräns: 18 år för spel online och 20 år för att besöka fysiskt kasino. Spelar du för mycket? Besök stödlinjen.se.

Att matutbudet har exploderat i Sverige sedan soltorkade tomater blev stora på 90-talet, är ingen överdrift. I dag har matbutikerna ett fantastiskt utbud av spännande ingredienser från världens alla hörn. Vad vi däremot inte har lyckats importera är den mångkulturella synen på dessa ingrediensers hemliga egenskaper.

Utöver att bjuda på fantastiska dofter, smak och att ha hälsofrämjande kvaliteter, finns det också matvaror som har en helt annan egenskap – att vara riktiga lyckobringare. I den här artikeln ska vi kolla närmare på hur du bäst serverar en portion lycka som förvandlar dig och dina middagsgäster till riktiga Alexander Lucas. Något som är perfekt att bjuda på under denna fantastiska sport-sommar som bjuder på massor av fina tillfällen till betting på svenska spel, OS och fotbolls-EM – för vem vill inte ha lite extra tur när det kommer till detta?

Frukter och örter som för tur med sig

Att frukter och örter är fullproppade med vitaminer och andra nyttigheter vet vi alla vid det här laget, men visste du att det också finns de som inte bara boostar vår hälsa utan också tur och framgång? Enligt den taoistiska traditionen representerar vindruvor både framtida lycka i ett hushåll och fertilitet och detsamma gäller granatäpplen. Andra frukter som agerar afrodisiakum för turen är vattenmelon, äpplen och apelsiner. Med andra ord är en fruktsallad med dessa smarrigheter en mycket god idé.

Men det är inte bara frukt som är fruktbärande, utan även örter och kryddor. Ett exempel på detta är basilikan, som inte bara har den fantastiska egenskapen att rensa dåliga energier utan också för med sig lycka och välstånd. Detta förstod redan de gamla romarna, som gärna pyntade sina blomsterbuketter med basilikablad. Andra fantastiska kryddor som har likartade egenskaper är mynta, kanel, kamomil och, så klart, klöver – vars fyrbladiga rariteter faktiskt ses som en lyckobringare även här i Sverige.

Även antal och färg är viktigt

För att verkligen få sig en lyckokick är det extra klokt att lägga upp rätt antal lyckobringare på tallriken med – och gärna tänka ett varv extra på färginslagen. Här i väst ser vi siffran sju som ett lyckonummer, men i kinesisk kultur är det istället åtta som är storfavoriten. En rolig tanke är därför att kombinera dessa två, i den mån det går. Exempelvis kan du servera fruktsallad där det antingen är sju eller åtta bitar av allt, eller toppa någon maträtt med sju basilikablad. Tänk gärna på röda färgtoner med, för i många kulturer symboliserar rött lycka och framgång. Röda äpplen, vindruvor och granatäpplen är med andra ord perfekta att använda sig av!

Här i Sverige är vi inte lika vana vid att använda oss av frukter i varm mat som man är i andra länder, men ett tips – som både är enkelt och supergott – är att laga hela salsicciakorvar i ugnen, på en bädd av olivolja, tillsammans med hela vitlöksklyftor, halverad gul lök, färska ärter och röda vindruvor, toppat med salt, peppar och lite honung. När vindruvorna värms och blir lite skrumpna blir de rejält söta och lena, vilket kombineras perfekt med de kryddiga korvarna och den härliga sältan. Se bara till att det finns sju eller åtta vindruvor åt alla att njuta av!

För fler artiklar, besök Hälsas avdelning för mat. Där finns massor av bra tips att ta del av.