Vi har valt ut och beskrivit 10 vegetabiliska oljenyheter och -klassiker till denna guide. Oljorna har gemensamt att de generellt innehåller nyttiga enkel- och fleromättade fettsyror som vi gärna ska äta mer av. Hälsas duktiga vegomatlagare Pia Hall tipsar dessutom om hur varje olja bäst används

Rapsolja
Vad: Framställd av pressade rapsfrön. Den varmpressade varianten tål uppvärmning bäst.
Passar till: En del sorter har en nötig smak, men de flesta är neutrala och passar till stekning, i såser och i rätter där smaken inte bör ta över.
Innehåller: Mycket enkelomättade fettsyror (drygt 60 %). Även fleromättade (nästan 30 %), som omega 3 och 6.

Olivolja
Vad: Olja utvunnen ur oliver som finns i många olika smakvarianter och styrkor. Pröva dig fram! ”Extra virgin/jungfru” anses vara finast.
Passar till: Har ofta en utpräglad smak som är god i sallader, pesto och liknande, där smaken får ta plats. Ljuvligt att doppa lite bröd i. Passar också att hetta upp (dock inte i alltför hög temperatur).
Innehåller: En mycket stor andel av de nyttiga enkelomättade fettsyrorna (drygt 70 %).

Kokosolja
Vad: Exotisk ”trendolja”, utvunnen ur kokosnötter som har hyllats i hälsokretsar. Fast i sin form, smälter till en genomskinlig olja vid uppvärmning.
Passar till: Finns en uppsjö sorter, en del med tydlig kokossmak och en del utan. Passar utmärkt att värma, steka och när du bakar. Passar också fint på mackan istället för smör.
Innehåller: Precis som palmolja och vanligt smör mättade fettsyror (ungefär 90 procent mättat fett).

420 ml, jakobsapotek.se
Röd frukt-palmolja
Vad: Afrikansk röd olja med halvfast konsistens och karaktäristisk smak.
Passar till: Som matlagningsolja då den tål värme bra. Fin i till exempel smoothies, soppor och såser.
Innehåller: En matsked uppges tillgodose dagsbehovet av vitamin A och E. Full av tokotrienoler: en effektiv form av E-vitamin med upp till 60 gånger kraftigare antioxidativ effekt än vanlig E-vitamin. – Vår olja tillverkas av ett kvinnligt kooperativ i Ghana i små mängder. Den utgör inget hot mot naturen, som den ”vanliga” palmoljan, säger tillverkaren Elin Tilly.

500 ml, hos bl a apotea.se
Sesamolja
Vad: Framställs genom pressning av sesamfrön. Bör inte uppvärmas.
Passar till: Asiatiska rätter. Utpräglad smak, så ta några droppar i taget! God att blanda med lite matolja, chili, ingefära och vitlök till en smarrig dressing.
Innehåller: Ca 40 % enkelomättade fettsyror och ca 42 % fleromättade, som omega 6.

Linfrö- och nattljusolja
Vad: Olja framställd genom pressning av linfrö och örtväxten nattljus.
Passar till: I smoothies, juice och surmjölksprodukter, enligt tillverkaren. Bör inte värmas.
Innehåller: Består till 70 % av fleromättade fettsyror och ca 20 % enkelomättade. Rik på omega 3.

500 ml, hos t ex mathem.se
Solrosolja
Vad: Neutral, mjuk olja som inte ”stör” smaken hos övriga ingredienser. Framställd genom pressade solrosfrön.
Passar till: Tål inte värme bra, men passar i såser och sallader.
Innehåller: Mycket fleromättat fett (ca 56 %), som omega 6. Även en hel del enkelomättat fett (ca 30 %).

Hasselnötsolja
Vad: Olja utvunnen ur hasselnötter, som även är mjukgörande för huden.
Passar till: Tydlig smak som är fin i sallader, i dressing, till pastan eller som topping på soppan.
Innehåller: Oljan på bilden är rik på E-vitamin (alfa-tokoferol) och omega 9 (enkelomättad oljesyra).

Vetegroddsolja
Vad: Halvfet, mycket näringsrik olja, utvunnen ur vetegroddar. Var försiktig om du är allergisk mot vetegluten.
Passar till: Som ett tillskott, 1 tsk per dag för att få i dig E-vitamin och nyttiga fettsyror. Även bra för behandling av irriterad och känslig hud samt eksemhud, enligt tillverkaren.
Innehåller: Mycket fleromättade fettsyror, som omega 3, 6 och 9 .

Tryffelolja
Vad: Olja med intensiv smak av den sällsynta vita tryffeln.
Passar till: Några droppar i en svamprätt eller till pasta är ljuvligt! Var dock måttlig, för mycket tryffelsmak kan bli lite kväljande, även för en hängiven tryffelälskare.
Innehåller: Tryffelsmaken kommer från ett aromämne. Oljan på bilden är gjord av extra jungfru-
olivolja och består därför av samma nyttigheter.