Välj rätt olja, stor guide!

Det finns otaliga matoljor i butikerna idag. Från klassikern rapsolja till uppstickaren vetegroddsolja. Vad skiljer dem åt? Hälsa guidar dig.

Vi har valt ut och beskrivit 10 vegetabiliska oljenyheter och -klassiker till denna guide.  Oljorna har gemensamt att de generellt innehåller nyttiga enkel- och fleromättade fettsyror som vi gärna ska äta mer av.  Hälsas duktiga vegomatlagare Pia Hall tipsar dessutom om hur varje olja bäst används

 

Välj rätt olja, stor guide!
Kallpressad ekologisk rapsolja, Sänkdalens gård, ca 55 kr/500 ml, se återförsäljare på sankdalensgard.se

Rapsolja​

Vad: Framställd av pressade rapsfrön. Den varmpressade varianten  tål uppvärmning bäst.

Passar till: En del sorter har en nötig smak, men de flesta är neutrala och  passar till stekning, i såser och i rätter där smaken inte bör ta över.

Innehåller: Mycket enkelomättade fettsyror (drygt 60 %). Även  fleromättade (nästan 30 %), som omega 3  och 6. 

 

Välj rätt olja, stor guide!
Coop Änglamark olivolja, grekisk, Krav, 53 kr/500 ml.

Olivolja ​

Vad: Olja utvunnen ur oliver som finns i många olika smakvarianter och styrkor. Pröva dig fram! ”Extra virgin/jungfru” anses vara finast. 

Passar till: Har ofta en utpräglad smak som är god i sallader, pesto och liknande, där smaken får ta plats. Ljuvligt att doppa lite bröd i. Passar också att hetta upp (dock inte i alltför hög temperatur).

Innehåller: En mycket stor andel av de nyttiga enkelomättade fett­syrorna (drygt 70 %).

 

Välj rätt olja, stor guide!
Virgin kokosolja, ekologisk och kallpressad, Renée Voltaire, 89 kr/ 500 ml, shopreneevoltaire.se​

Kokosolja​

Vad: Exotisk ”trendolja”, utvunnen ur kokosnötter som har hyllats i hälsokretsar. Fast i sin form, smälter till en genomskinlig olja vid uppvärmning. 

Passar till: Finns en uppsjö sorter, en del med tydlig  kokossmak och en del utan. Passar utmärkt att värma, steka och när du bakar. Passar också fint på mackan istället för smör.  

Innehåller: Precis som palmolja och vanligt smör mättade fettsyror (ungefär 90 procent mättat fett).

 

 

Välj rätt olja, stor guide!
Röd fruktpalmolja, kallpressad, från Jakobs apotek, 149 kr/
420 ml, jakobsapotek.se 

Röd frukt-palmolja 

Vad: Afrikansk röd olja med halvfast konsistens och karaktäristisk smak. 

Passar till: Som matlagningsolja då den tål värme bra. Fin i till exempel smoothies, soppor och såser.

Innehåller: En matsked uppges tillgodose dagsbehovet av vitamin A och E. Full av tokotrienoler: en effektiv form av E-vitamin med upp till 60 gånger kraftigare antioxidativ effekt än vanlig E-vitamin. – Vår olja tillverkas av ett kvinnligt kooperativ i Ghana i små mängder. Den utgör inget hot mot naturen, som den ”vanliga” palmoljan, säger tillverkaren Elin Tilly.

 

Välj rätt olja, stor guide!
Kallpressad ekologisk sesam­olja, från Urtekram, ca 65 kr/
500 ml, hos bl a apotea.se

Sesamolja​

Vad: Framställs genom pressning av sesamfrön. Bör inte uppvärmas. 

Passar till: Asiatiska rätter. Utpräglad smak, så ta några droppar i taget! God att blanda med lite matolja, chili, ingefära och vitlök till en smarrig dressing.

Innehåller: Ca 40 % enkelomättade fettsyror och ca 42 % fleromättade, som omega 6.

 

Välj rätt olja, stor guide!
Linfrö- och nattljusolja, ekologisk och kallpressad, Urtekram, ca 130 kr/ 500 ml, hos bl a svenskhälsokost.se

Linfrö- och nattljusolja​

Vad: Olja framställd genom pressning av linfrö och örtväxten nattljus.

Passar till: I smoothies, juice och surmjölksprodukter, enligt tillverkaren. Bör inte värmas.

Innehåller: Består till 70 % av fleromättade fettsyror och ca 20 % enkelomättade. Rik på omega 3.

 

Välj rätt olja, stor guide!
Kallpressad ekologisk solrosolja från Kung Markatta, ca 55 kr/
500 ml, hos t ex mathem.se

Solrosolja​

Vad: Neutral, mjuk olja som inte ”stör” smaken hos övriga ingredienser. Framställd genom pressade solrosfrön. 

Passar till: Tål inte värme bra, men passar i såser och sallader. 

Innehåller: Mycket fleromättat fett (ca 56 %), som omega 6. Även en hel del enkelomättat fett (ca 30 %).

 

Välj rätt olja, stor guide!
​Kallpressad ekologisk och Fairtradecertifierad hasselnötsolja, Organic Makers, 78 kr/60 ml, organicmakers.se

Hasselnötsolja​

Vad: Olja utvunnen ur hasselnötter, som även är mjukgörande för huden. 

Passar till: Tydlig smak som är fin i sallader, i dressing, till pastan eller som topping på soppan.

Innehåller: Oljan på bilden är rik på E-vitamin (alfa-tokoferol) och omega 9 (enkelomättad oljesyra).

 

Välj rätt olja, stor guide!
Vetegroddsolja, Biofood, 
ca 150 kr/500 ml, hos bl a 
dinhälsokost.se

Vetegroddsolja ​

Vad: Halvfet, mycket näringsrik olja, utvunnen ur vetegroddar. Var försiktig om du är allergisk mot vetegluten.

Passar till: Som ett tillskott, 1 tsk per dag för att få i dig E-vitamin och nyttiga fettsyror. Även bra för behandling av irriterad och känslig hud samt eksemhud, enligt till­verkaren. 

Innehåller: Mycket fleromättade fettsyror, som omega 3, 6 och 9 .

 

Välj rätt olja, stor guide!
Olivolja med smak av vit tryffel, Zeta, ca 43 kr/100 ml, i mat­affären.

Tryffelolja​

Vad: Olja med intensiv smak av den sällsynta vita tryffeln.

Passar till: Några droppar i en svamprätt eller till pasta är ljuvligt! Var dock måttlig, för mycket tryffel­smak kan bli lite kväljande, även för en hängiven tryffelälskare. 

Innehåller: Tryffelsmaken kommer från ett aromämne. Oljan på bilden är gjord av extra jungfru-
olivolja och består därför av samma nyttigheter.