Bli en aktiv livsnjutare​

I en stressig tillvaro är det svårt att sakta ner och verkligen uppskatta nuet. Det är rentav en konst, menar föreläsaren och författaren Olof Röhlander. Men det går! Här ger han tipsen som gör dig till en bättre livsnjutare.

Bli en aktiv livsnjutare​

Olof Röhlander har skrivit boken "Konsten att njuta av livet och ändå få saker gjorda" (Forum bokförlag).

Olof Röhlander har skrivit boken "Konsten att njuta av livet och ändå få saker gjorda". Men han hävdar bestämt att det inte är latmasken som slagit till.

– Det där är en viktig aspekt. Vi är rädda för att vi tappar fart om vi njuter för mycket, så att vi till slut inte gör någonting. Men för att få ett bra liv och kunna njuta bör det finnas ett mått av rörelseenergi, en känsla av att man skapar något av värde. Jag tycker att det hör ihop. Inte bara jobb och inte bara hängmatta utan både och. 

Efter att ha skrivit 200 sidor om njutning så går han långsammare och har oftare med sig hunden Malte, som en ständig påminnelse om närvaro i nuet. 

Den ökande psykiska ohälsan parallellt med den höjda förändringstakten talar för att vi behöver hitta nya sätt att njuta på. Istället för att jobba livet ur oss under veckorna eller fram till semestern för att sedan logga ur förespråkar Olof Röhlander växelbruk eller som han kallar det – business with pleasure.

– Vi kommer inte att orka med den höga takten om vi inte lär oss njuta. Och vi kan inte vänta på att någon annan ska tacka oss för vårt hårda slit, då finns risk för att man blir bitter. Den belöningen får du ordna själv, det ingår i det egna ansvaret. Har du njutit på jobbet eller var du än är så behöver du inte bli en ångerfull människa.

Den vedertagna definitionen av njutning är en känsla av välbehag. Olof vill definiera det som balans med distans. Ett allmänt välmående där man är hyfsat i kontroll, har slagit vakt om sin tid och inser att det inte kommer att vara för alltid. Där man kan se sig själv och den aktuella situationen utifrån och inte tar livet för givet. 

Men vi har mycket att slåss emot. För det första säger den lutherska plikten att njutning är något som måste förtjänas. För det andra undrar vi om det verkligen är okej att njuta nu när världen drabbas av klimatkris, flyktingströmmar och terrordåd. Olof har bara ett svar på det  –  ett rungande ja. 

– Det är väldigt få livsnjutare som hotar världsfreden. Om vi blir fler som uppskattar det vi har, kommer saker och ting genast att se bättre ut. Dessutom finns det få saker som ger mer njutning än att bidra till en god värld och hjälpa andra människor. 

Alla människor njuter på olika sätt och av olika saker, menar Olof Röhlander. Kanske vill just du unna dig ett skönt skumbad? Gör det då, utan dåligt samvete!

Detta kan hindra dig från att njuta:

 

Orimliga förväntningar. Ha gärna höga förväntningar men lämna plats för mer. Framför allt, ställ inte för stora krav på din omgivning. 

Tidspress. Det är svårt att njuta när man är stressad. Planera därför in mer tid än du tror att du kommer att behöva. 

Det dåliga samvetet. Testa att öva dig i att låta saker och ting vara "tillräckligt bra" och se vad som händer. Det absolut sämsta alternativet är att göra något med dåligt samvete. Låt då hellre bli.

Njutning som går ut över andra. Om dina handlingar leder till ökat lidande för andra bör du rikta in dig på något annat. 

Njutning som leder till problem senare. Njutning kan bli en förevändning för att slippa göra det du egentligen borde göra just nu. 

Överdriven tillgång. Sök inte bara de stora njutningarna, utan portionera ut dem så pass att du inte vänjer dig för mycket vid dem. 

Oro för framtiden. Ett råd är att bara oroa dig om det hjälper. Så se det som en övning att uppskatta det som finns nu, trots att du inte vet vad som väntar längre fram.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!