Skydda dina ögon i sommar!

Vilka solglasögon ska man välja? Och skyddar de även mot ögonsjukdomar? Ögonläkaren har svaret.

Det är skönt att ta på ett par solglasögon när de vassa solstrålarna tittar fram på våren. Men de behöver inte kosta en förmögenhet, enligt Sten Andréasson, professor i ögonsjukdomar vid Lunds universitet. 

– Solens ultravioletta ljus kan i större doser ge skador på huden och även på ögonen, säger han. Men man kommer långt med sunt förnuft.

– De flesta vet ju att man inte ska titta mot solen. Det är också bra att använda solglasögon när solen är skarp. Men enklare modeller ger lika bra skydd som dyrare. Kolla bara att de är märkta med att de skyddar mot UV-ljus, med en liten lapp eller dekal. 

Solglasögon skyddar ögonen på flera sätt. I riktigt ljusa miljöer kan de skydda mot snöblindhet, en skada på ögats hornhinna som gör att det svider och känns obehagligt i ungefär ett dygn. Kanske kan solglasögon också ha en mer långsiktig effekt och minska risken för sjukdomar i ögat. 

– För två ögonsjukdomar kan solens ultravioletta ljus bidra till uppkomsten, säger Sten Andréasson. När det gäller grå starr, eller linsgrumling, bygger kunskapen främst på djurförsök. 

Till exempel har forskare gett kaniner grå starr på några timmar genom att ge dem mycket stora mängder ultraviolett ljus i ögonen. Troligen ökar solljus risken även för oss människor, men här är forskningen inte lika entydig.

En annan vanlig ögonsjukdom är makuladegeneration eller gula fläcken-sjukan. Då skadas ögats gula fläck, vilket gör att man ser sämre centralt i synfältet.

– Här visar en del studier att ultraviolett ljus under lång tid kan ge en viss ökad risk. Och då skulle solglasögon kunna ge en skyddseffekt.  

För några år sedan kunde vi läsa att gula solglasögon är bäst och blå sämst. Men det är överreklamerat, enligt Sten Andréasson.

– Det finns inte mycket stöd för att hävda att vissa färger på solglasögon är bättre än andra. Välj dem du trivs bäst med! 

Solglasögon skyddar också den känsliga huden kring ögonen. Annars är det lätt att bränna sig och bli röd på ögonlocken. 

– Även barn brukar tycka att det är obehagligt med stark sol i ögonen, men de trivs inte alltid i solglasögon. Då kan man sätta på dem en hatt eller skärmmössa. Den skyddar hela ansiktet och därmed även ögonen, säger Sten Andréasson.  

Hatten fungerar bra för vuxna också. Men om vi är vid sand, snö eller vatten reflekteras ganska mycket ultraviolett ljus och når ögat även underifrån. Då skyddar solglasögon bättre. 

 

Välj så här!

Solglasögonen ska vara märkta med att de skyddar mot UV-ljus.  

Färgen på glaset spelar mindre roll för skyddseffekten. Välj det du trivs bäst med. 

Vid bilkörning kan det vara bra med gråa solglasögon, som inte förvanskar färger, och inte alltför mörka glas.