En parfymfri vecka

Varje år uppmärksammas "Parfymfria" veckan under hösten. Men debattören Maud Ström, som har svårt att leva ett normalt liv i det offentliga på grund av sin doftöverkänslighet, önskar att varje vecka var parfymfri.

Inför Parfymfria veckan, vecka 45, önskar jag att alla använde den nylanserade parfymen ”Personell” och att alla smink-/hygien-/städprodukter också bara innehöll den. 

Om även övriga veckor på året vore parfymfria så kunde jag ta del av livet. Gå till tandläkaren utan att gå bakvägen, tvätta i tvättstugan, handla, besöka teater, restaurang, kanske flyga, bo på hotell. Men nej, jag kan inte göra det.

Du har kanske aldrig träffat på någon doft-och kemikalieöverkänslig, som har SHR/MCS? Det är inte så konstigt. En del har nämligen fått flytta ut på landet, andra har fått stänga in sig hemma, bortdoftade från arbetsliv och umgänge. En del väljer att tiga och lida då de gett upp att få förståelse.

Minst 30 procent besväras och begränsas i sina liv. Vi blir utestängda då allas vårt gemensamma luftrum fylls av syntetisk doft. Tänk om doft hade färg, vilken dimma vi skulle vandra i! Det är en självklarhet för alla att vattnet vi dricker ska vara rent, inte grumligt. Varför är det inte lika viktigt att luften vi andas ska vara ren?

Jag är inte unik på något sätt men har nu ca 40 års erfarenhet av doftöverkänslighet. Och vi är fler än 6 procent av befolkningen som blir sjuka av det som ska dölja våra mänskliga, naturliga dofter, våra feromoner som visst styr vårt partnerval.

Många går omkring med symtom där kroppens alla system är inblandade, inte bara hud och luftvägar. Men vi ser inget samband med den kemiska mix vi utsätter oss för dag ut och dag in, så när bägaren rinner över förstår vi inte. Den där klådan av nytvättade sängkläder, nariga ögon, rethosta, utslag eller ont i halsen är bara några av alla symtom. De lite lätthanterliga, enkla att förklara bort, även influensasymtom.

Vi som vet hur det är önskar ingen att bli som vi. Men hur nå fram med info innan skadan är skedd? För mig är det självklart att infomera gravida och att uppföljning görs inom BVC. Våra små förtjänar bättre och kan inte berätta vad de känner, detsamma gäller våra skolelever och husdjur.

Den som värnar om vår miljö känner till vad som idag är känt om våra vattenlevande organismer –  sterilitet, tvåkönat och andra förändringar. Ingen tror väl ändå att människan står över allt detta? Det är larm på hög nivå!

Om jag behöver använda kolfiltermask när jag går förbi ett gym, hur bra presterar då alla de som är där inne i luften? Även om var och en bara har tre parfymerade produkter på sig. Förresten, pausa och räkna hur många du har på dig just nu. Har du någonsin vänt på förpackningen och läst INCI, innehållsförteckningen? Gör det, sök sen på hur var och en av beståndsdelarna påverkar oss. Det finns att hitta enkelt på nätet. Din kropp kommer på olika sätt att tacka dig!

Maud Ström

nätverket för doft-och kemikalieöverkänsliga, del i Astma-och Allergiförbundet

 

 

Skäl att minska på parfymen

De 6% som redan är sjuka och de upp till 30% som reagerar, alltså riskerar att bli sjuka skulle uppskatta om fler höjer sin kunskapsnivå vad gäller parfymerade produkter av flera anledningar:

1. Vi vill inte att fler ska må som vi mår
2. Vi vill gärna kunna delta och andas i vårt gemensamma luftrum
3. Vi tänker på alla levande organismer där det redan idag finns kunskap om skador m.m, men då behövs information om INCI (innehållsförteckningar) och dess verkan

Det är viktigt för att prestera, ha ett bra psyke, slippa svårdiagnostiserade symptom, ja för hälsan, att få andas ren luft fri från onödiga syntetiska kemiska mixer.

Nyfiken?

https://www.tilia.se/Default.aspx

https://astmaoallergiforbundet.shop.strd.se/product/0/0/0/907743

https://www.doftoverkanslig.se/

 
Källa: Maud Ström