Debatt: Vaccinspruta – ja eller nej?

Alla skulle vinna på att vara mer pålästa om olika vacciners biverkningar, innan de sträcker fram armen. Det menar Eva och Christer som blev rejält sjuka av sina sprutor. Läs hela inlägget på Hälsa Debatt.

Vi, som är pensionärer, tog i många år den gratis influensasprutan. Vi litade på att folkhälsomyndigheten ville skydda oss och brydde oss aldrig om att kontrollera vaccinet och än mindre läsa om eventuella biverkningar.

Det borde vi ha gjort. För några år sedan hade vi i snabb takt tagit vaccinspruta mot influensa, mot lunginflammation och mot bältros, alla gratis. Sedan blev vi rejält sjuka. Hustrun fick en jätteinflammation i armen och tvingades till akuten två gånger eftersom febern rusade iväg varvid penicillin och svår diarré följde. Själv fick jag årslång, svår värk i muskler och leder vilket förmörkade min vardag.Vår semesterresa fick ställas in.

Nu började vi läsa på i olika vaccinstudier – och blev förskräckta. Influensavaccinet har enligt FASS, vanliga biverkningar som: huvudvärk, feber, frossa, sjukdomskänsla, trötthet, smärta, svullnad, led- och muskelvärk. Brittiska The Pharmaceutical Journal rapporterade 2015, då vi tog influensasprutan, att skyddet endast var 3,4 procent. Det hade svenska hälsomyndigheter förtigit. Alla initierade vet att det är nästan omöjligt att matcha vaccinet mot de cirkulerande influensastammarna, det måste tillverkas långt i förväg och under tiden hinner stammarna mutera på ett okontrollerbart sätt. Forskare varnar för vacciner som innehåller formaldehyd och det cancerframkallande polysorbat 80, avsedda att starta en inflammation varvid immunförsvaret bildar verkningslösa antikroppar mot virus som muterat.

Att man på nytt köpt in vaccin mot (A)H1N1 som orsakade narkolepsi, oroar oss.

Vi vill inte avråda någon från att ta sin influensaspruta. Långtifrån alla blir sjuka som vi. Var och en som sträcker fram armen är suverän att göra sitt eget val. Men vi önskar uppriktigt att envar vet något om innehållet, kollar med FASS och bipacksedeln och är bra påläst. Det har vi försökt.

 

Eva Nilsson och Christer Nilsson,

medicinhistoriker och författare