Alternativa kurer mot allergi

Aaatjooo! Kliar ögonen och rinner näsan? Här är några kosttillskott och huskurer som kan lindra i dessa pollentider.

Akupunktur​

Flera studier visar att akupunktur kan lindra nässymtom som snuva, klåda och nästäppa och minska medicinförbrukningen. Några studier visar också på lindring vid eksem och astma, men här är effekten mer osäker.   

​​

Avspänning​

Stress kan öka risken för allergiska symtom och även göra att man reagerar sämre på mediciner. Avspänningsövningar och djupandning kan lindra besvär med allergi. 

C-vitamin​

En del allergiker tycker att en C-vitaminkur före och under pollensäsongen kan minska besvären. Vitaminet kan dämpa bildningen av inflammationsämnet histamin. Några studier stöder effekten. Ett gram C-vitamin om dagen kan minska behovet av kortison vid astma, visar en engelsk studie. 

D-vitamin​

Några studier visar att personer med astma har lägre nivåer av D-vitamin än friska personer. En del studier pekar också på att astma skulle kunna lindras av ett tillskott med D-vitamin, som komplement till vanlig medicinering. Men forskningen pekar åt olika håll och det finns också studier som inte visar effekt.  

Musselextrakt

Den nyzeeländska grönläppade musslan innehåller omega 3-fett­syrorna EPA och DHA, med antiinflammatorisk effekt, samt ytterligare några fettsyror. En engelsk-­rysk studie visar på lindring av astma. 

Nässköljning​

Att skölja näsan med en kroppstempererad saltlösning kan lindra besvären vid pollenallergi. 

 

Omega 3

Några studier antyder att omega 3-fettsyror kan lindra vid allergiska besvär, men forskningen pekar åt olika håll. Idag finns mer stöd för en förebyggande effekt. Om mamman har ett högt omega 3-intag under graviditeten kan risken för allergier hos barnet minska, visar några studier.

Perilla​

Örten perilla är besläktad med mynta och har länge använts i Fjärran Östern vid allergi. En japansk studie visar på lindring av allergiska besvär som klåda och rinnande ögon. 

Probiotika

Några studier visar att man kan förebygga allergier hos barn genom att ge tillskott med goda bakterier, probiotika, till både mamman och det lilla barnet. Men forskningen pekar åt olika håll.  

Kanske kan probiotika också lindra allergiska besvär. 17 av 22 studier visar på signifikanta effekter på nästäppa, klåda och rinnsnuva samt livskvalitet, enligt en vetenskaplig översiktsartikel. Till de mest framgångsrika bakteriestammarna hör Lactobacillus paracasei, en mjölksyrabakterie som kan finnas i syrade mjölkprodukter och probiotikatillskott.