Bli vän med dina hormoner​ och må bättre!

Genom mat, livsstil och kosttillskott kan vi påverka våra hormoner och därmed hur vi mår i många faser i livet. Här är den engelska kvinnohälsogurun Marilyn Glenvilles bästa kostråd.

Det bevingade uttrycket ”Du är vad du äter” gäller inte bara uppenbara livsstilsjukdomar som övervikt, hjärt-kärlsjukdom och typ 2-diabetes. Även kvinnosjukdomar som PMS och klimakteriebesvär kan lindras genom rätt kost. Det visar allt fler studier idag, hävdar Marilyn Glenville som är nutritionist och specialiserad på kvinnohälsa. Hon driver kliniker i England och Irland och har skrivit flera böcker om hur vi påverkar vår hälsa med kost, livsstil och kosttillskott.​

— Visst kan hormontillskott lindra klimakteriebesvär, säger hon. Men de löser inte de hormonella obalanser i kroppen som ligger bakom besvären. Det kan man däremot göra med kost och livsstil. Fördelarna kan vara enorma. Vi får bättre energi och allmänhälsa. Vi kan ha god livskvalitet i 30—40 år efter menopaus!

Centralt är att sträva efter en jämn blodsockerkurva. 

— När blodsockret dalar frisätts stresshormonerna adrenalin och kortisol som kan blockera upptaget av gulkroppshormon, progesteron. Om du väljer fullkornsprodukter hålls blodsockret stabilare och de kan också gynna bildningen av det lugnande signalämnet serotonin, som höjer humöret och tyglar sötsug. 

Marilyn Glenville tror att kvinnobesvär som PMS och värmevallningar blivit vanligare i vårt moderna, västerländska samhälle.

– Många kvinnor äter dåligt och lever dessutom under stress. Detta kan trigga igång många symtom som liknar dem vid kvinnliga hormonrelaterade besvär. Bland annat handlar det om oro, humörsvängningar, trötthet och sötsug. ​

Under senare år har vi också lärt oss att flera kemikalier i vår omvärld kan påverka kroppens hormoner. De kallas hormonstörande ämnen och finns i bland annat plaster och vissa bekämpningsmedel. Höga nivåer av hormonstörande ämnen har kopplats till lägre fertilitet och högre förekomst av den dolda kvinnosjukdomen PCOS som drabbar var tionde fertil kvinna och ger symtom som få eller inga menstruationer, mycket hår på kroppen (som i ansiktet och på bröstet), akne och fet hud samt viktuppgång och svårigheter att bli gravid.

Det finns också flera kosttillskott och växtbaserade läkemedel som kan lindra kvinnobesvär. 

— De kan ofta ge en snabbare effekt som gör oss mer motiverade, säger Marilyn Glenville. Vi rekommenderar att man prövar ett tillskott i tre månader innan man kan avgöra om det har effekt eller inte.

Bli vän med dina hormoner​ och må bättre!
Rör på dig! Regelbunden motion kan lindra PMS-besvär som humörsvängningar, oro och trötthet. ​

Ät för dina hormoner – så gör du!

Ät mycket frukt och grönsaker – minst fem portioner om dagen, gärna mer.

Ät fullkornsprodukter som råris, havregrynsgröt, fullkornsbröd och fullkornspasta.

Köp ekologisk mat i så stor utsträckning som möjligt. Eko-odlade grödor innehåller ofta mer näringsämnen.

Ät mat som naturligt innehåller växtöstrogener, som soja, kikärter och linser.

Ät mat med nyttiga fettsyror, som nötter, frön, växtoljor och, för blandkostare, fet fisk.

Minska intaget av mättat fett som finns i kött, feta mjölkprodukter, smör, bakmargarin, palmolja och kokos. Mättat fett bidrar till viktuppgång och i stora mängder till ökad risk för hjärt-kärlsjukdom.

Se till att dricka ordentligt. Sikta på att dricka sex glas vatten om dagen och låt detta ersätta mindre hälsosamma drycker som läsk, saft och kaffe. Starta gärna dagen med en kopp hett vatten med en skiva citron. 

Öka intaget av fibrer, som finns i fullkornsprodukter, baljväxter, grönsaker, frukter och bär.

Undvik tillsatser, konserverings­medel och kemikalier som syntetiska sötningsmedel.

Minska ditt intag av koffein, som finns i kaffe, vanligt te och energi­drycker.

Minska ditt intag av alkohol. Det är viktigt att ha några helt alkoholfria dagar varje vecka, då levern får vila. 

Undvik tillsatt socker. Se även upp med smygsötad mat som fruktyoghurt och frukostflingor.  ​

 

Undvik hormonstörande ämnen

– Undvik plaster när det går, till exempel till matlagning och förvaring av mat.

– Ät ekologisk mat. Vissa bekämpningsmedel kan påverka hormonbalansen.

-Välj naturliga tvätt- och rengöringsprodukter.

Källa: Marilyn Glenville