Meditera dig till ökad lust!

Vill du förbättra din kärleksrelation och bli både friskare, gladare och starkare? Prioritera dina orgasmer! Orgasmisk meditation är ett nytt sätt att utforska sin sexuella kraft och göra sig av med känslor av skam och skuld.

Den sexuella drivkraften inom oss måste tas på allvar och bejakas för att vi ska må bra. Men kvinnors sexualitet har under lång tid förtryckts, ansetts som både farlig och motbjudande och sopats under mattan. I vårt samhälle är det okej för män att vara tydliga med sin sexlust, som en stark drivkraft. Men det är inte lika rumsrent för kvinnor. Men kvinnor är sexuella varelser med behov på samma sätt som män, menar Maria Appelqvist, lärare i orgasmmeditation (OM), doktor i sociologi och coach.

– Vi ska komma ihåg att vi är däggdjur, vi drivs av en animalisk kraft inom oss, den sexuella kraften är naturlig. Det är ett djupt grundläggande behov i våra fysiska kroppar. Klitoris har en enda stor och viktig funktion och det är njutning. Njutning är en viktig del av livet som alltför ofta tappas bort. För att man har ”viktigare” saker för sig. Och kvinnor mitt i livet tappar ofta lusten. Men precis som att du förlorar hungerkänslorna om du svälter och inte har ätit på länge så förlorar du sexlusten om du inte har ett aktivt sexliv. Du tappar sexintresset och din relation fungerar allt sämre.

​Maria undervisar i kvinnans sexualitet och orgasmisk meditation med ett helhetsperspektiv på kropp och själ. Hon lär även par hur de får fart på lusten och kärlekslivet när allt känns tomt, trist och stagnerat.

Hur får man relationer att lyfta efter flera år tillsammans? Hur håller man lusten levande?

— Först och främst gäller det att förstå skillnaden mellan maskulin och feminin energi. Vi har alla, både män och kvinnor, båda dessa krafter inom oss.

Dynamiken, spänningen i relationen är viktig, att leka, vara aktiv och skapa ett laddat energifält varje dag, menar Maria som ofta får nödrop från män som är förtvivlade för att deras kvinna inte längre har någon sexlust.

– Män har svårt att förstå att kvinnans lust måste underhållas ständigt. Han inser inte alltid att det han sa till henne i morse kan leda till att hennes sexlust minskar på kvällen.

​Att ge sig in i en utveckling av relationen tillsammans med sin partner är en utmaning, särskilt om man tror att gräset är grönare på andra sidan, menar Maria, men genom att fokusera på kvinnans orgasm ökar njutningen även för mannen. Orgasmen öppnar upp för ökad närvaro i relationer och den ger dessutom många hälsofördelar för kvinnor, som att bidra till bättre immunförsvar samt fysisk och psykisk balans.​

— Som doktor i sociologi har jag fått lära mig att ”könsskillnaderna är sociala konstruktioner som beror på miljö och samhälle”. Men jag anser att det är skillnader mellan kvinnor och män, både i våra hjärnor och hur vi kommunicerar. Min egen erfarenhet av att under sex års tid praktisera orgasmisk meditation har lärt mig att jag är en biologisk varelse som har en djupare lust och längtan än vad vi normalt pratar om i vårt samhälle.

 Maria menar att vi lever i en värld som domineras av maskulin energi och värderingar. I dagens samhälle ska kvinnan prestera, trycka ner sin feminina energi och har svårt att hänge sig i en relation. Kvinnor har svårt för att låta män få vara män. Och män vågar knappast visa att de uppskattar kvinnor. Men när kvinnor inte känner sig uppskattade av män så påverkar det dem. På samma sätt som män behöver känna sig uppskattade av kvinnor.

— Många män har inte hittat sin maskulina energi. Samtidigt har många kvinnor en överdriven maskulin energi, de jobbar för hårt, är ledare både på jobbet och hemma. Det är flest kvinnor som går under och blir utbrända.

Det är först när kvinnor hittar sin unika feminina kraft som de börjar bete sig, agera och kommunicera annorlunda, anser Maria. Många går omkring med en massa frustration och irritation, och det skapar konflikter på jobbet och hemma.

Under en orgasmmeditation frigörs sexuell energi. Det lättar på trycket.

– Orgasmisk meditation är en medvetandegörande praktik som gör att vi kan utforska vår sexuella kraft och finna våra önskningar och begär på djupet. Då kan vi bli medvetna om skam, skuld och rädslor inom oss. Våra mörka vrår — som vi inte vågat titta på. Min specialitet är att coacha människor till att identifiera sina rädslor så att de kan leva som fria individer, säger Maria. Hon menar att orgasmisk meditation är ett sätt att upptäcka oss själva och göra oss av med skam, skuld och rädslor, en befrielse på flera plan.

Detta öppnar möjligheterna för en massa positiva saker: Din kärleksrelation blir bättre, du blir gladare och bättre på att kommunicera. Du kan bli bättre på att attrahera nya saker i ditt liv: kärlek, uppdrag, jobb, bättre inkomster och nya möjligheter. Utforskande av din egen ­orgasm är kontakten med din egen livskraft.

— Sex är energi, och det hänger samman med glädje och att vara framgångsrik och tjäna pengar, säger Maria som är den enda OM-utbildaren i Sverige. Hon har utbildat sig hos Nicole Daedone som startade One Taste i Kalifornien, USA, som sprider kunskap om kvinnans orgasm. Idag är OM en växande rörelse över hela världen.​

— Det som skiljer One Taste från andra rörelser som undervisar i sexualitet är att den har en stark koppling till vetenskaplighet, bland annat genom ett aktuellt projekt i fMRI-­scanning som tydligt visar vad som händer i båda parters hjärna under en orgasmisk meditation.

Sex förknippas oftast med förälskelse i vår kultur, menar Maria. Det finns en romantisk föreställning om kärleken. 

— Men sexualiteten har en egen drivkraft och kan vara fristående från kärlek. Ofta strävar vi efter klimax, men kvinnor som praktiserar OM och lär känna sin egen kropp och orgasm upplever att det finns kroppsupplevelser långt större än dem vi normalt upplever vid en klimax. Klimax är faktiskt bara EN fas i själva orgasmen. Vågar vi utmana oss själva och gå utanför vår bekvämlighetszon så kan vi få uppleva så mycket mer.

Kvinnor kan känna krav och få dåligt samvete om de inte får orgasm tillräckligt snabbt eller kanske inte alls. Om någon försöker driva dem till orgasm blir de stressade, och upplever man press kan det leda till att man stänger av lusten.​

— Därför är det viktigt att vi lär oss förstå våra kroppar, vår lust och längtan. Om vi inte är i kontakt med våra sexuella begär är vi inte i kontakt med livet, säger Maria.

​Orgasm frigör hormoner och endorfiner, som sätter fart på sinnet och hela systemet. Vi blir positiva, upprymda och får ny energi. Tänk på att mer än 8 000 nervtrådar går från hjärnan och strålar samman i klitoris, och de aktiveras när någon stryker över klitoris. Då vaknar nervtrådarna, aktiviteten och cirkulationen ökar, spänningar luckras upp och hela systemet slappnar av. Dessa nervtrådar som samlas på en specifik punkt på klitoris har en direkt kontakt med det limbiska systemet i din hjärna. Det är det limbiska systemet som bestämmer din kapacitet att vara modig, berättar Maria.

— Ju fler orgasmer vi upplever, desto lättare blir det att få orgasm, och njutningen blir bara bättre och varar allt längre tid. Om vi tränar vår orgasmförmåga aktiveras det system som gör att vi blir mer motståndskraftiga, glada och starka.

— När jag utvecklar mitt limbiska system har jag stor nytta av det i mitt liv. Det hjälper mig att bli en bra ledare som klarar kriser och svåra uppgifter. Jag blir en bättre inre ledare för mig själv och får en bättre handlingsberedskap för att klara av det som är jobbigt och svårt i livet. Var­dagen blir både roligare och enklare om vi medvetet utvecklar vår sexualitet, säger Maria som även forskar kring och skriver om hur medveten utveckling av sexualiteten påverkar ledarskapet.

Meditera dig till ökad lust!
Dynamiken, spänningen i relationen är viktig, att leka, vara aktiv och skapa ett laddat energifält varje dag, menar Maria Appelqvist.