Så får du i dig tillräckligt med omega 3 – utan att äta fisk

Den sägs kunna lindra smärta och 
bidra till ökad rörlighet vid artros. I fet fisk finns mängder. Men nu lyfts även alger fram som en bra källa till den livsviktiga fettsyran omega 3.

Balansen mellan den fleromättade fettsyran omega 3, som antas hämma inflammation, och omega 6, som sägs elda på den, sägs ha stor betydelse för hur kroppen reagerar på olika skador. 

Idealet är en jämvikt mellan fettsyrorna, men den kan ibland vara svår att uppnå. Kroppen kan visserligen omvandla omega 3 från växtriket, ALA, till fettsyrorna DHA och EPA, som finns i feta fiskar och som kroppen inte kan tillverka på egen hand. Men omvandlingen är inte särskilt effektiv.

​Vegetarianer, som varit hänvisade till omega 3 från linfrön, rapsolja, gröna bladväxter och valnötter, går nu allt mer över till omega 3 som utvinns ur alger. 

— Lax och andra feta fiskar tillverkar inte omega 3-fettsyror själva utan får i sig dem genom att äta mikroalger. Därför är det smartare att hoppa över fiskarna och gå direkt till källan, algerna, säger Fredrika Gullfot, som driver Simris Alg på Österlen i Skåne.

Algolja är dessutom ett bra växtbaserat alternativ till fiskolja. Den är säker för fiskallergiker och passar även vegetarianer och dem som oroar sig för miljö­gifter i fiskoljan.

Fredrika Gullfot odlar mikroalger i långa glasrör i ett växthus på Österlen i Skåne och fick sin första skörd 2013. Sedan dess har intresset för alger stadigt ökat, och idag finns ett åttiotal produkter på den internationella marknaden. 

— Vi har tagit fram en olja för gravida och ammande kvinnor, som har ett förhöjt behov av DHA. Enligt rekommendationen ska de äta fisk för att fylla det, men alla vill inte göra det. 

Fredrika Gullfots närodlade alger bildar också basen i det nya kosttillskottet Simris algae omega-3 som hon snart hoppas få tillstånd att lansera i Sverige och inom EU. 

— Vår algolja klassas som ett nytt livsmedel inom EU och måste därför genomgå en rad granskningar. Men vi räknar med ett godkännande tidigt i höst. Vi får redan sälja den till Asien, Brasilien och en rad andra länder utanför Europa där man inte har samma omständliga regelverk för omega 3 från alger. 

Pernilla Berg, nutritionist, grundare till webbutiken Vegan Life och expert i Hälsa, ser också stora för­delar med omega 3 från alger. Dels är det den enda vegetabiliska källan till de viktiga fettsyrorna EPA och DHA, dels den enda växtbaserade olja som endast innehåller små mängder omega 6, ­betonar hon.

— Våra kroppar kan ju omvandla ALA till EPA och DHA, men många faktorer i vår livsstil kan göra den omvandlingen långsammare. Den som äter en kost rik på ALA och kompletterar den med EPA och DHA kan få fördelar av alla tre omega 3- fettsyrorna, säger Pernilla Berg.

Gröna alternativ för att få i sig omega 3

Växtbaserad omega 3, ALA, finns framför allt i linfrö-, rapsolja, valnötter och gröna bladväxter. Kroppen omvandlar en liten del av dessa kortare fettsyror till EPA och DHA. Omega 3 från växtriket har inte samma dokumenterade effekt på hjärna, hjärta och syn som den marina omega 3-fettsyran DHA.

Ekologisk svensk camelinaolja, camelina sativa, utvinns ur åkerväxten oljedådra och sägs innehålla dubbelt så mycket omega 3 som omega 6. Runt 38 procent omega 3 och 18 procent omega 6 – till skillnad från många andra växtoljor som ofta innehåller mer omega 6. Camelina of Sweden odlar och kallpressar oljedådra. Finns hos camelinaofsweden.se

Hur mycket omega 3 behöver vi?

Det europeiska livsmedelsverket EFSA rekommenderar:

Barn 6–24 mån: minst 100 mg DHA per dag.

Barn över 2 år och vuxna: 250 mg EPA/DHA per dag.

Gravida och ammande: 250 mg EPA/DHA + 200 mg DHA.

Vi bör få i oss mellan två och ett halvt och tre gram omega 3-fettsyra om dagen. Det är ungefär vad som ryms i en till två matskedar rapsolja. ​

Omegans no-no​

Undvik majs- och solrosolja, som innehåller höga doser omega 6. De används ofta i inläggningar och färdigrätter och klassas som billiga industrifetter.