Sanna Ehdin: Jag har valt lyckan!

Hon är en digital, global nomad som följer sitt hjärta. Möt författaren, immunologen och hälsoprofilen Sanna Ehdin i en stor intervju om att leva i nuet och släppa in lyckan i livet.

Sanna Ehdins femtonde bok: ”Nya Sluta kämpa — börja leva” (2016) har en titel som beskriver vad Sanna har själv lärt sig: att leva livet utan kamp. Hennes motto är ”lev, lär och lär ut”!

— Vi är här för att lära om oss själva och vår väg, och viktigt att se sina utmaningar som lärdomar. De största själarna, mina hjältar Jesus, Buddha, Dalai Lama och Nelson Mandela, har fått de största utmaningarna att tampas med. Men vi andra kan lära av deras visdom och alla säger de samma sak: Lycka och kärlek är ett aktivt val. Med hjälp av min nya metod mår jag bättre än någonsin med kärlek, trygghet och glädje, precis som jag velat, men kanske inte förmått tidigare, säger hon.

När hon skilde sig för 14 år sedan bytte hon namn från Susanna till Sanna.

— Susanna betyder vit lilja, den oskuldsfulla, och jag var färdig med det. Hela mitt liv har gått ut på att vara sann — och nu är jag Sanna! säger hon. För fem år sedan la hon till efternamnet till Anandala, som betyder evig, universell glädje och lycka, och det markerar hennes andliga uppvaknande — till det tredje livet. Det är hennes privata namn, med hälsoböckerna är hon Sanna Ehdin. 

Vad hon nu än gör så verkar det funka, för det strålar om henne när vi ses på en uteservering i Stockholm. Hon nöjer sig med en spenatjuice, eftersom utbudet av ekologiskt och glutenfritt är skralt.

Sanna Ehdin är författaren och hälsodebattören som vill betona det friska. Hela 1980-talet och början på 90-talet forskade hon i immunologi. Forskningen gav henne en doktorsgrad vid Lunds universitet, där hon också arrangerade Forskarskola för unga studenter. Men efter några år på ett av världens främsta forskningsinstitut i La Jolla, Kalifornen, hoppade hon av karriären.

Sanna hade hittat tillbaka till meditationen och insett att hon levde enligt andras förväntningar. Hon var trött på att forska på det sjuka och kriga mot det med gifter. Varför inte istället lägga kraften på att studera det friska? 

1999 kom ”Den självläkande människan”, som blivit en hälsoklassiker och sålt i 400 000 exemplar i tio länder. Läkartidningen var först att välkomna boken — men den mötte också motstånd från skeptikerrörelsen i Sverige. Sanna påpekar att många läkare rekommenderar den till sina patienter och har fått tackbrev från både läkare och patienter. 

— Inget kan stoppa det tiden är mogen för. Men jag var före min tid, nu är min hälsofilosofi legio i hälsosammanhang, konstaterar hon.

Sannas intresse för självläkning vaknade redan i tonåren när hon såg att en del människor fick sjukdomar och försvann bort i en dimma med läkemedel — medan andra tog sig tillbaka från sådant man ”inte kunde läka från”, som krossade ben och epilepsi. 

I boken beskriver Sanna hur hon stängde sitt hjärta redan som fyraåring, för att skydda sig själv. Hennes uppväxt i Stockholm och vid idylliska Skälderviken i nordvästra Skåne var ömsom vin, ömsom vatten. På pluskontot: Friluftsliv i naturen, bra kost, kunskap, kultur och konstnärligt skapande. På minussidan: Det hon kallar den för internatskolan, för hemmet var intellektuellt, borgerligt och kulturellt — men kravfullt och kärlekslöst. 

Hennes far var hustyrannen som inte drog sig för psykiskt och fysiskt våld. Kärleken, den fick hon skaffa själv. Lillebror Peter och Jesus med sitt kärleksbudskap blev en del av räddningen.

— Jag har gjort en mycket lång resa, men livet är ju själva resan och inte målet! Jag fick värdefull kunskap av mina föräldrar, men rent mänskligt, hur man ska vara, har jag lärt mig på egen hand. Och det finns många visa och erfarna att lära av, säger hon. 

För att bli en egen person och finna sin identitet var Sanna tvungen att bryta med föräldrarna och 1992 skiljde hon sig från dem, och tog mormoderns efternamn.

Utmaningarna har varit många, som att förlora sonen Carl Sputnik vid födseln för femton år sedan, och hon har lärt sig läkning genom att själv leva sig igenom den. 

— Jag är den självläkande människan! Det finns egentligen ingen annan väg — och det är bara du själv som kan läka dig, säger hon.

En annan prövning var relationen med en man som visade sig vara sexberoende. Upplevelsen fick henne att ta tag i sitt djupt sittande medberoende — och resulterade i romanen ”Guldburen”. 

— Tidigare kunde jag vända in och ut på mig och vara till lags för att få kärlek… Nu vet jag att den finns överallt och flödar omkring oss. Vi är våra tankar, sa redan Buddha, och det vi tänker på får vi mer av. Det är visat av neuro- och beteendeforskare idag!

— Kriser kommer för att man ska förstå sig själv och hitta vägen till läkning, säger hon. Det är viktigt att inte göra smärta och motgångar till sin identitet, utan se dem som lärdomar och definiera sig utifrån positiva upplevelser! 

​Efter 20 år i olika terapier hade Sanna fått insikter och förståelse och bearbetat sina upplevelser — men också upptäckt att inget i grunden egentligen ändrats. Hon bar fortfarande på oro, negativa bestraffande tankar och drev sig själv hårt. Därför bestämde hon sig för att vända på allt och gå in i hjärtat istället. Så kom Happy Heart-metoden till.

Metoden går ut på att stoppa stressande tankar när de dyker upp med hjälp av hjärnans högre funktioner, hjärtats kraft och den egna viljestyrkan — själen.

— Fånga dig själv kognitivt när du är på väg in i något negativt. Bryt det genom att tänka eller säga ”stopp, stopp” samtidigt som du korsar underarmarna framför kroppen och sedan släpper dem längs sidorna på ”släpp taget”, säger hon och demonstrerar. 

— Därefter går du in i hjärtat och pumpar in kärleksfulla ord till dig själv i tre minuter. Välj ord som ”kärlek”, ”ljus”, ”glädje”. Programmera orden i hjärnan genom att trycka framför vänstra örat med ena handens alla fingertoppar och lägg sedan en minut på positiva affirmationer, glada minnen eller som manar fram positiva framtidsbilder i huvudet, förklarar Sanna.

Negativa tankemönster bryts och aktiveringen av kroppens stressystem förhindras. I stället aktiveras lugn- och ro-systemet. Hela processen tar max fem minuter.

— Genom Happy Heart-metoden kan du lämna kampkroppen och gå in i kärlekskroppen. Den bygger om dina nervbanor i hjärnan och förändrar ditt sätt att tänka, förklarar Sanna.

— Jag gör den flera gånger om dagen för den laddar mig med kärlek, gör att jag mår riktigt bra och skyddar mot att dras in i andras stress och draman, säger hon.

​Sanna har en stor och härlig själsfamilj med vänner, och lillebror Peter med familj och bonussonen Daniel Ehdin är mycket viktiga. 

— Jag stortrivs som singel, och är här på en mission som upptar större delen av mitt liv.

Sannas mamma dog för ett par år och nu har de en kärleksfull kontakt, där hon uppmuntrar och manar Sanna vidare.

— Hon visar sig för mig i form av en liten fågel och min son kommer till mig som en liten vit fjäder. Det är kärlek att veta att de finns där för mig. Jag har en stor familj på andra sidan också!

Framtiden är ljus. Just nu delar Sanna sin tid mellan Sverige och Perth i västra Australien. Det sköna, varma klimatet, den vackra naturen och det rena havsvattnet har lockat dit henne. Hon tar långa morgonpromenader och gör yoga på stranden.

— Livet är enklare där, det finns en genuinitet och lantlig charm där som jag älskar.

Sanna har varit digital nomad i sju år och rest runt mycket. För två år sedan sålde hon sitt hus och gav bort två tredjedelar av sina ägodelar. Hon trivs med sitt fria liv, utan en fast punkt i tillvaron.

—Jag är en upptäckare som älskar att uppleva nya saker. Jag älskar mitt liv och planerar bara ett par månader framåt och aldrig mer än jag måste. Jag hyr ett ställe eller bor på hotell.

— Jag lever i nuet och följer mitt hjärta samman med hjärnans styrka. Happy Heart-metoden har förändrat hela mitt liv, säger Sanna.

Sanna Ehdin: Jag har valt lyckan!
”Kriser kommer för att man ska förstå sig själv och hitta vägen till läkning”, säger Sanna Ehdin.​ Foto: Daniel Ehdin.

Kort om Sanna

Namn: Sanna Edhin (Anandala)

Bor: Digital nomad, där hon hyr boende eller hotell.

Familj: Ja, stor och kärleskfull själsfamilj och bror med familj, kusiner etc.

Aktuell: Med boken ”Nya sluta kämpa, börja leva”(Bladh by Bladh).

 

Sanna om…

…Rädslor

Känn rädslan och gör det ändå, du kan inte göra något viktigt utan att möta dina rädslor.

 …Skolmedicinen

Den är utmärkt på en begränsad del, som akutmedicin, avancerade analyser och operationer. Men den behöver omvandlas till integrerad medicin.

 …Mat

Jag äter anti-inflammatoriskt med mycket gröna grönsaker och mycket nyttiga oljor som olivolja, och ghee (klarnat smör).