Så stöttar du bäst i sorgen

”Jag vill visa att jag finns, men samtidigt inte vara för påflugen. Och så vet jag aldrig vad jag ska säga, det mesta känns som klyschor…”

Känner du igen dig? Tycker du också att det är svårt att veta vad som är ”rätt” sätt att visa stöd och omtanke för någon som förlorat en närstående? Då kan du förhoppningsvis ha hjälp av Svenska kyrkans nya ”Första hjälpen vid sorg” – en guide med många bra konkreta tips.

Så stöttar du bäst i sorgen
Hör av dig regelbundet, gärna via sms.

Här får vi bland annat lära oss att…

… ta ansvar för kontakten

Lägg inte ansvaret för kontakt på den sörjande. Säg hellre: ”Jag ringer dig på tisdag. Svara om du orkar.” Och ta det inte personligt om du inte får något svar. Fortsätt dock att höra av dig regelbundet.

… ta initiativ

Föreslå vardagliga aktiviteter – många sörjande längtar efter en ”’paus” i sorgen.

… bryta tystnaden

Många känner sig osäkra på vad de ska säga och att det ska bli ”fel”. Det viktigaste är dock att vi bryter tystanden. Och då kan det räcka med ett sms.                           

… visa närvaro

Och gör det tydligt. Lämna inte honom eller henne ifred av ”hänsyn” eller vänta inte tills ”det värsta gått över”. Känn aldrig att du tränger dig på.

… ge utrymme

Låt den närmast sörjande vara i fokus och ta inte över med dina berättelser eller minnen av den bortgångne.

… ha tålamod

Alla har sin sorgeprocess och sorgen har inget bäst-före-datum. Ha förståelse och tålamod för att alla hanterar förlust på olika sätt.