Är du en 
mobilzombie?​

Greppar du mobilen det första du gör på morgonen, kollar appar som Facebook, Twitter och Snapchat mer än 30 gånger om dagen och får panik om du glömmer telefonen hemma? Då kan du vara en mobilzombie.

De senaste åren har försäljningen av smarttelefoner och paddor fullkomligt exploderat. Den nya tekniken har på många sätt förenklat vår vardag. Det är enklare än någonsin att hitta information och komma i kontakt med andra. Men den ständiga uppkopplingen har också skapat en beroendeproblematik.

​En undersökning visar att unga vuxna tillbringar upp till sju timmar per dag med att interagera med sina telefoner. I andra studier har man funnit att det är svårare att stå emot ett nytt textmeddelande än en nikotinkick och att en av tre konsumenter hellre skulle ge upp sex än sin mobiltelefon. Hur kommer det sig att våra mobiltelefoner är så oemotståndliga? Enligt Patrik Wincent, auktoriserad terapeut och specialist på digitala missbruk, handlar det om en känsla av kontroll och dopaminkickar.

– Vi människor har en primitiv instinkt att alltid behöva veta vad som händer runt omkring oss. Det har vi haft sedan sten­åldern för att kunna känna oss trygga. De moderna mobiltelefonerna är en källa av information på global nivå som vi kan använda för att enkelt tillfredsställa det här primitiva behovet. Och det gör att vi ständigt har en tendens att söka information, titta på sociala medier, kolla mejlen och se på nyhetskanaler.​

Din mobil gör alltså att du känner att du har koll på läget. Dessutom skapar den en känsla av välmående. För på samma sätt som substanser som alkohol, läkemedel och socker förändrar kroppens kemi så kan sättet du använder mobilen också göra det.

— Oförutsedda händelser som sms-ljud, aviseringar och vibrationer skickar signaler till belöningscentret i hjärnan. Det, i sin tur, skickar ut hormonet dopamin som gör att du mår bra. Det fungerar på samma sätt som i Las Vegas­-världen. Mobilen är som en spel­maskin i miniatyr. Varje gång din mobil låter eller lyser signalerar den till dig att en oförutsedd överraskning är på väg att hända. Och det gör att du upplever ett lyckorus.

​Den här kombinationen av känsla av kontroll och dopaminkickar har enligt Patrik Wincent gjort många till ”mobilgående zombier”.

– Vi krockar i stolpar eller andra människor och är ouppmärksamma när vi korsar gatan. I vissa länder funderar man på att sätta rödljusen för fotgängare på marknivå eftersom det ändå är där vi hela tiden har blicken. På vissa platser, som till exempel Kina, har man redan infört speciella trottoarer för mobilgående människor. I USA är 25 procent av alla bilolyckor orsakade av en mobiltelefon.

Men det är inte bara vår säkerhet som är i fara. Forskning har också visat att våra moderna mobilvanor kan skapa stora problem för vår hälsa.

— Sömnen är ett exempel. Det blå ljuset från skärmar signalerar till vår hjärna att det inte är dags att sova, vilket gör oss piggare. Dessutom blir vi stimulerade och dopaminet gör också att det blir svårare att sova. Och även om du kan somna efter att du använt mobilen så blir sömnkvaliteten sämre.

Överdrivet mobilanvändande kan också leda till problem som huvudvärk, ”sms-nacke”, depression och ångest. Dessutom försämrar den många gånger vår prestation och produktivitet.

– Teknologin idag uppmuntrar oss till att göra så många saker samtidigt som möjligt. Det ska vara många fönster uppe på våra skärmar. Problemet är bara att vi människor inte kan dela vår uppmärksamhet. Konsekvensen av det är enkel matematik. Om vi gör fyra saker samtidigt så kommer vi att få 25 procent av resultatet. Ägnar vi hela vår uppmärksamhet åt en sak så får vi istället 100 procent av resultatet. Vi tycker om att kolla på en serie, låta Facebook ligga i bakgrunden och svara på sms samtidigt som vi pluggar men det gör att vi inte kan fokusera.​

Men enligt Patrik Wincent är det inte mobilen i sig som är problemet, utan snarare vårt förhållningssätt till den.

— Tekniken går väldigt snabbt framåt. Allt går snabbare och effektivare och vi kan göra mycket mer, vilket är fantastiskt. Vi ska inte gå bakåt, vi ska gå framåt. Men vi behöver vara varsamma för i grunden är vi människor likadana sedan sten­åldern. Vi har samma nervsystem, vi har samma kropp och samma hjärna. Vi går inte i samma tempo som tekniken gör. Så självklart uppstår det en kollision med konsekvenser på vissa områden.

— Det gäller att tillåta dig själv att ha tråkigt. Låta det krypa i kroppen utan att göra någonting åt det. Omprogrammera hjärnan att se det som en gåva. Idag får vi så mycket information utifrån. Men när skapar vi någonting inifrån och levererar det ut i världen? Använd din kreativitet och fantasi. Träna upp tålamod, tolerans och uthållighet. Det finns större belöningar än de som mobilen erbjuder, men de tar tid.

Är du en 
mobilzombie?​
Idag umgås vi mer med mobilen än med vänner och familj.

10 tips för att ta kontroll över mobilen ​

1 Ät dina måltider utan att ha telefonen i närheten. Undvik att lägga den på bordet.

2 Stäng av telefonen när du sitter i möte.

3 Motstå frestelsen att uppdatera  din Facebookstatus på jobbet.

4 Gå en promenad med partnern, barnen eller hunden och lämna telefonen hemma.

5 Lägg ifrån dig telefonen och tillbringa mer tid med att prata med dina vänner ansikte mot ansikte. 

6 Planera resan innan du sätter dig i bilen och undvik att titta på en gps under bilkörningen.

7 Sms:a eller nätsurfa aldrig när du kör bil.

8 Bli medveten om de situationer och känslor som gör att du vill kolla telefonen, beror det på uttråkning eller ensamhet?

9 Var stark när telefonen piper eller ringer, du behöver inte alltid svara.

10 Använd inte mobilen i sovrummet. Till exempel som alarmklocka, det ökar frestelsen att kolla mejl och sociala medier. Köp en vanlig väckarklocka och placera mobilen någon annanstans. 

​De som har genomfört dessa rekommendationer fann att de kunde koncentrera sig bättre, blev mer medvetna om sin omgivning och kände sig mer avslapp­nade.

(Källa: internetakuten.com)​

​​

Test: Är du mobilmissbrukare?

 

Har du mobilen i din omedelbara närhet när du sover?

Kollar du mobilen det första du gör på morgonen?

Avbryter du det du gör för att svara på sms och andra meddelanden?

Använder du mobilen när du kör bil eller andra aktiviteter som kräver uppmärksamhet och koncentration?

Känner du dig obekväm när du glömmer din telefon hemma?

Har du mobilen framme när du umgås med dina vänner?

Räkna ihop hur många frågor du svarat ja på:

5–6 ja = Riskzon, dags att ta semester från telefonen. 

3–4 ja = Telefonen slukar för mycket tid och energi. Det kan vara en bra idé att begränsa skärmtiden.

0–2 ja = Grattis, ditt mobilanvändande verkar vara under kontroll.​