Periodisk fasta bra för kroppen

Michael Rosbash, en av årets Nobelpristagare i medicin, har en ät-period på åtta timmar per dygn. Resten av tiden låter han kroppen vila. En kosthållning som visat sig ha många hälsofördelar.

De flesta av oss har en ganska regelbunden ät-rytm med frukost, lunch och middag – och så ett par småmål däremellan. Kanske en frukt eller lite nötter.

Men även om vårt ätande följer ett visst mönster så äter vi för ofta, menar Nobelpristagaren Michael Rosbash.

–       Våra förfäder höll inte på att småäta hela dygnet, säger han i en artikel på svt.se.

Forskningen kring vår ”inre klocka” har gett honom insikter som att det sliter på kroppen att äta när den inte är redo för det. Till exempel behöver levern, som ofta kallas kroppens reningsverk, tid för vila.

Flera experiment har gjorts på möss och bananflugor, med intressanta resultat.

Till exempel fick två grupper av möss en viss tilldelning av kalorier under ett dygn. Ena gruppen fick äta när de ville, och den andra gruppen fick bara äta på natten, då möss normalt äter.

Vilka som gick upp i vikt? Mössen som fick äta när de ville.

Samma experiment gjordes på bananflugor, och där blev resultatet att de som bara fick äta under en viss tid levde längre.

Andra slutsatser man dragit av dessa experiment är att periodisk fasta minskar fetma, ger bättre insulinresistens och bättre hjärtfunktion, färre inflammationer i vävnader, lägre grad av fettlever, mindre kolesterol i blodet och bättre uthållighet i musklerna.

Källa: SVT