Ta en macka – och bli glad!

En smörgås på kvällskvisten kan vara gott ibland – och nu visar ny forskning att den kan vara en ren hälsoinvestering. Men det finns lite att tänka på!

Till exempel ska brödet vara gjort på fullkorn, helst från råg eller korn och gärna med hela kärnor. Det ger bäst mättnadskänsla och påverkar vårt humör positivt. Dessutom är det bättre för ämnesomsättningen, vilket kan verka förebyggande för fetma.

Detta visar en avhandling gjord av Jonna Sandberg, forskare vid Lunds Tekniska Högskola. I denna pekar hon också på hur fullkorn kan förebygga diabetes typ 2 och hjärtkärlsjukdomar.

–       Vi behöver främja konsumtion av livsmedel som resulterar i lågt blodsockerpåslåg efter måltid – och råg är ett sådant livsmedel, säger Jonna Sandberg.

I sin studie visar hon att råg- och kornkärnor är bra för blodsockret upp till ett halvt dygn efter att vi ätit dem. Och vill man inte äta bröd kan man istället ersätta sitt ris eller sin pasta med kokta hela kärnor, tipsar Jonna.