Börja istället för sluta 2018!

Att gå ner i vikt och sluta äta ohälsosam mat ligger inte helt oväntat i topp på svenskarnas lista över nyårslöften. Men redan på tredje plats händer det något. Där hittar vi nämligen de som vill börja med något, istället för att sluta. Och efter ”lära mig något nytt” kommer ”besöka ett nytt land” på fjärdeplats och ”vara mer i naturen” på femteplats. Positivt, enligt forskarna:

– Upplevelser är bland det mest värdefulla vi har som människor, säger Helen Iwefors Häggblom, kommunikationschef på Canon Svenska AB, som också ligger bakom undersökningen kring nyårslöften. Med den här studien vill vi få människor att reflektera och kanske avge ett nyårslöfte som handlar om att resa mer eller pröva något nytt, istället för att exempelvis gå ner vikt.

Och faktum är att två av fem svenskar har faktiskt som nyårslöfte att skapa fler minnen, något forskaren Simone Schnall menar är det bästa sättet att bli lycklig:

– Forskningen visar att i det långa loppet blir människor lyckligare av minnesvärda händelser som konserter, resor eller semestrar, snarare än materiella ting. 

5 bra nyårslöften…

… enligt Simone Schnall, forskare i psykologi och beteendevetenskap vid universitetet i Cambridge.

1. Upplev något nytt
2. Ta dig ur din ”comfort zone”
3. Lär dig ett nytt hantverk
4. Var mer i naturen
5. Spendera mer tid med någon du tycker om