Nyårslöftena som faktiskt gör dig lycklig – 5 inspirerande tips

Tänker du göra som de flesta andra svenskar på nyårsnatten? Lova att du ska sluta med något under det kommande året? Tänk om! Allra lyckligast blir nämligen de som bestämmer sig för att börja med något istället!

Text: Linda Unnhem
Foto: Getty Images

Att gå ner i vikt och sluta äta ohälsosam mat ligger inte helt oväntat i topp på svenskarnas lista över nyårslöften. Men redan på tredje plats händer det något. Där hittar vi nämligen de som vill börja med något, istället för att sluta. Och efter ”lära mig något nytt” kommer ”besöka ett nytt land” på fjärdeplats och ”vara mer i naturen” på femteplats. Positivt, enligt forskarna:

– Upplevelser är bland det mest värdefulla vi har som människor, säger Helen Iwefors Häggblom, kommunikationschef på Canon Svenska AB, som också ligger bakom undersökningen kring nyårslöften. Med den här studien vill vi få människor att reflektera och kanske avge ett nyårslöfte som handlar om att resa mer eller pröva något nytt, istället för att exempelvis gå ner vikt.

Skapa nyårslöften som gör dig lycklig

Och faktum är att två av fem svenskar har som nyårslöfte att skapa fler minnen, något forskaren Simone Schnall menar är det bästa sättet att bli lycklig:

– Forskningen visar att i det långa loppet blir människor lyckligare av minnesvärda händelser som konserter, resor eller semestrar, snarare än materiella ting. 

5 bra nyårslöften

Enligt Simone Schnall, forskare i psykologi och beteendevetenskap vid universitetet i Cambridge.

1. Upplev något nytt

Tänk stort – eller litet. Kanske vill du resa till ett nytt land eller bara prova ett nytt kafé. Nya upplevelser finns på fler ställen än du kanske först tror!

2. Ta dig ur din ”comfort zone”

Hur stor bekvämlighetszon man har är väldigt individuellt. Kom ihåg att du inte tävlar mot någon och att något som är en bagatell för en person kan vara väldigt stort för dig, och det är helt okej.

3. Lär dig ett nytt hantverk

Är det nu du äntligen lär dig att sticka? Eller kanske anmäler du dig till den där drej-kursen som ser så rolig ut? Oavsett vilket hantverk du väljer lär det ha positiva effekter på din hälsa. Studier visar nämligen att en hobby är toppen för både kroppen och knoppen.

4. Var mer i naturen

Naturen är en riktig välgörare för både den fysiska och psykiska hälsan. Att vistas i naturen sänker våra stressnivåer och förbättrar vårt immunförsvar.

5. Spendera mer tid med någon du tycker om

Din familj, dina vänner, din partner eller kanske ett husdjur. Hör av dig till någon du inte pratat med på länge och utnyttja teknikens möjligheter med videosamtal för att umgås med någon som befinner sig långt borta.