Ta makten över din tid!

Petra Brask har arbetat som effektivitetskonsult i över 20 år. När hon började, i slutet av 90-talet, var mängden papper ofta ett stort problem.

–       Det var pärmar, hängmappar och högar överallt. Ibland såg man knappt människan bakom skrivbordet, skrattar hon. Idag kan kontoret se välstädat ut, men istället har vi 20 000 mejl i vår inkorg. Och ”röran” har i stor utsträckning flyttat in i våra huvuden.

Och visst känner vi igen oss: Tankarna snurrar. Det är kaos i e-posten, fullt i kalendern och att-göra-listan går snart att vira om halsen som en halsduk. Hur ska vi hinna? I vilken ände ska vi börja? Kanske med en stund på Facebook – före ett av dagens hundra ”viktiga” möten?

Och sedan, i slutet av dagen, beklagar vi oss. Över hur få uppgifter vi kan bocka av. Över att vi inte har tid att träna, träffa vänner och göra saker med familjen. Och över att tempot är så uppskruvat att vi aldrig hittar tid att reflektera över hur vi egentligen lever.

 

Ta makten över din tid!
Petra Brask är effektivitetskonsult med full koll på läget.

Men tack och lov finns det – faktiskt – mycket man kan göra. I boken ”Vem bestämmer över din tid? Konsten att frigöra tid och energi” (Lava) har Petra Brask på ett inspirerande och humoristiskt sätt samlat sina bästa tips på hur vi kan få ut mer av livet, både på jobbet och hemma. Råden är kloka och konkreta och det finns massor av bra övningar och listor att använda sig av.

–       När vi blir stressade har vi en tendens att ta oss själva på för stort allvar. Stenåldershjärnan talar till oss och de där tio sakerna på att-göra-listan blir som tio lejon som jagar oss. Jag vill få folk att stanna upp och tänka: ”Är det så farligt?” Oftast är det inte det, säger Petra.

Vill vi bli mer effektiva handlar det ofta om att dela upp uppgifter och prioritera det som är viktigast. ”Hur äter du helst en elefant?” skriver hon i boken. Svaret – ”i lagom små bitar” – är en tanke som går att applicera på många pressade situationer. Att kicka igång dagen med det viktigaste – den uppgift som ofta känns tuffast – är också ett av Petras främsta råd.

–       Många börjar med mejlen, för att det är lätt och för att det känns som att vi ”gör något”. Och så skjuter vi det viktiga framför oss. Men det är synd, för på morgonen är vår hjärna som bäst på att lösa svåra uppgifter.

Tekniken och det ständiga informationsflödet gör att vi idag utsätts för fler distraktioner än tidigare. Ett pling när det kommer ett nytt mejl, en ruta som poppar upp när någon postat något på Facebook.

–       Jag ger ofta rådet att stänga av dessa aviseringar – och efteråt är det många som tackar mig och säger att det är det bästa de gjort.

Det kapitel i boken som många gärna lyfter fram är det som handlar om hur vi skaffar oss tid att reflektera, utvecklas och blomstra, berättar Petra. Hur vi kan lyfta blicken från ekorrhjulet och ta reda på vad vi verkligen vill ha ut av livet. Och där ligger mycket ansvar på den enskilde individen, men också på hur vi tillsammans kan hitta lösningar som frigör tid och skapar mening.

–       På ett företag i Holland åker till exempel alla skrivbord upp i taket klockan fem. Då är det dags för yoga. Ett annat företag stänger ner mejlservern klockan fem och ytterligare ett har infört fyradagarsvecka. Det handlar om att hitta kreativa lösningar. 

 

5 effektiva snabbtips

  • Lär dig säga nej.
  • Fokusera på en sak i taget.
  • Gör det viktigaste först.
  • Sätt upp mål och bryt ner dem i delmål. 
  • Kolla bara mejlen tre gånger om dagen.