Välj rätt fredagschips

Är du rädd att få i dig giftig akrylamid med fredagschipsen? Efter den senaste tidens larm går nu en stor svensk tillverkare ut och lugnar konsumenterna med att deras chips ligger långt under gränsvärdet.

Akrylamid är ett ämne som bildas naturligt när vissa saker upphettas till hög temperatur, som till exempel vid fritering. Om man får i sig mycket akrylamid under lång tid kan det öka risken för cancer.

Från och med april i år träder EU:s nya reglering för akrylamid i livsmedel i kraft och med anledning av detta gjorde Testfakta en analys av svenska potatischips.

Enligt de nya EU-reglerna måste tillverkaren vidta åtgärder om chipsen överstiger gränsvärdet på 750 mikrogram per kilo. Och här stack OLW:s Sourcream and Onion ut med 1700 mikrogram per kilo. Även Änglamark och Bjäre låg på nivåer över 1000 mikrogram akrylamid per kilo.

Bäst i testet, med minst akrylamid, var Estrellas linschips, men även sourcream & onion-chips från Pringles, Estrella Lantchips och OLW:s Naturchips.

I ett pressmeddelande berättar Estrella att man arbetat aktivt med att få ner mängden akrylamid i sina chipssorter genom en ”egen patenterad teknologi för att förbehandla potatisen som utöver en unik krispighet reducerar halterna av akrylamid”. Årssnittet för deras chipssorter låg 2017 på 406 mikrogram akrylamid per kilo.

På OLW meddelar man att man är i slutfasen med att ersätta potatissorter som ger höga halter av akrylamid.

Källa: Livsmedelsverket, Estrella, SVT