Probiotika förbättrar tarmfloran hos cancerdrabbade

Kan probiotika bromsa utvecklingen av cancer i tjocktarmen? Ja, det är förhoppningen bland de forskare som studerat hur man kan påverka tarmfloran med kosttillskott.

Forskningen kring vår tarmflora och tarmbakteriernas inverkan på vår hälsa har exploderat de senaste åren. Övervikt, hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2, allergier, depression, Alzheimers… Listan kan göras lång på sjukdomar och hälsotillstånd som numera kan kopplas till hur vi mår i magen.

Och nu kommer en ny studie från Sahlgrenska Akademin i Göteborg som visar hur levande mjölksyrabakterier kan förändra tarmfloran hos patienter med cancer i tjocktarmen.

I undersökningen, som gjorts på femton personer med tjocktarmscancer och en frisk kontrollgrupp, visade det sig inledningsvis att mikrofloran i tumörvävnad och omgivande slemhinna såg annorlunda ut hos de cancerdrabbade.

–       Hos cancerpatienterna hittade vi så kallade orala patogena bakterier i tarmen, bakterier som vi normalt hittar i munnen hos personer som har problem med tandfickor och blödande tandkött. Och bara det i sig är en intressant observation, som det finns anledning att titta vidare på; hur vår munhälsa påverkar hälsostatusen i kroppen i övrigt, säger Yvonne Wettergren, docent i molekylär medicin på Sahlhgrenska Akademin.

Det man sedan gjorde i den aktuella studien var att ge de cancerdrabbade patienterna probiotika i en tablettform som skyddar bakterierna genom passagen till tarmen. Kosttillskottet innehöll bland annat Lactobacillus acidophilus NCFM och Bifidobacterium lactis BI-04, komponenter som skulle bidra till att hämma tillväxten av cancerceller och ha en antiinflammatorisk effekt.

–       Detta uppnåddes framförallt genom att mängden bakterier som producerar smörsyra, eller butyrat, ökade i tarmen hos de cancerdrabbade.

Ett mycket positivt resultat som forskarna på Sahlgrenska nu går vidare med i en ny studie.  

–       I denna kommer vi att studera en större grupp patienter som fått konstaterat att de har polyper i tarmen – något som kan vara ett förstadium till cancer. De kommer att få kosttillskott med probiotika och vi kommer att följa dem under sex månader. Förhoppningen är att vi ska kunna behandla patienter preventivt och på så sätt minska antalet cancerfall, säger Yvonne Wettergren.

Tjocktarmscancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige idag med ca 4 000 drabbade varje år, och enligt Yvonne Wettergren finns det all anledning att fundera över sin livsstil om man vill undvika att drabbas.

–       Vi vet till exempel att allt för stor konsumtion av rött kött ökar risken. Vi sitter också mycket mer stilla idag, något som tarmarna inte är så förtjusta i.

Mycket grönsaker och fibrer – det är däremot bra och sjukdomsförebyggande.

–       Mjölksyrabakterierna behöver fibrer för att må bra. Då producerar de smörsyra, som behövs för att bygga upp en stark tarmbarriär som skyddar oss mot sjukdomar och inflammationer.

Kosttillskott med probiotika, som finns att köpa i hälsokostbutikerna, kan vara bra att ta om man fått antibiotika.

–       Antibiotika skapar obalans i tarmfloran och då kan man behöva hjälpa kroppen på traven att bygga upp den igen, säger Yvonne Wettergren. Och testa gärna mjölksyrade grönsaker. Det finns många goda sorter och det är lätt att göra själv! 

God tarmhälsa!

Ät:

       Grönsaker och frukt

       Baljväxter

       Fullkornsprodukter av korn, råg och havre

       Fil och yoghurt

       Mjölksyrade grönsaker

 

Undvik:

       Socker

       Snabba kolhydrater

       Rött kött

       Tillsatser och konserveringsmedel

       Antibiotika