”Jag blir lyckligare med superfoods i mitt liv!”

"Drottningen av raw food" vet hur du får smaklökarna 
att jubla och energin att hålla sig på topp dagen ut. Möt Erica Palmcrantz Aziz.

Erica Palmcrantz Aziz brukar kallas Sveriges raw food-drottning. Hon upptäckte och blev helt frälst i raw food under ett besök hos sin kusin i Kalifornien för tolv år sedan. Från en dag till en annan bytte hon ut sin kost till 100 procent raw food. Den nya ekologiska, växtbaserade och närproducerade maten ”flyttade in i hennes hjärta och kropp för att stanna”. Och med otaliga kokböcker, matlagningskurser och workshops i bagaget är vi inte sena att hålla med om Ericas drottningstatus på den ”rå himlen”. 

Sommaren 2017 släppte hon ”Superfood boost” (Bonnier Fakta), en inspirerande bok om det ofta bortglömda mellanmålet. Ingredienserna i recepten är så klart ”raw” och består av så kallade superfoods.

Vilka råvaror ingår egentligen i begreppet raw food, och vad är det som kännetecknar så kallade superfoods?

— Raw food är råvaror som inte hettas upp över cirka 42 grader. Det är främst växtbaserade råvaror som grönsaker, rotfrukter, frukter, bär, oljor, torkad frukt, nötter, frön, fermenterad mat och superpulver. Superfoods har maximalt med näring i förhållande till sin vikt och faktiskt även kalori och krona. De innehåller livsnödvändiga fettsyror, aminosyror, vitaminer, mineraler och spårämnen som vi behöver för att fungera optimalt. Det bästa med superfoods är att de påverkar vår hälsa enbart positivt, och kroppen jublar när den får mat som är packad med näring utan att ”belasta” vår kropp i onödan. 

Hur har raw food påverkat dig och din hälsa?​

— Genom att äta mat med maximalt med näring känner jag mig energifylld från morgon till kväll och är ytterst sällan sjuk. Jag känner direkt när jag ätit något som inte har samma näringstäthet och som gör mig tröttare — då fungerar superfoods som medicin för att bli mitt pigga, glada jag igen. Jag blir helt enkelt lyckligare med superfoods i mitt liv!

 Varför har du valt att fokusera på just mellanmål i din senaste bok?​

— Mellanmålet är tyvärr ett mål som vi sällan planerar för, det är ofta ogenomtänkt och äts i farten. Det är som att vi blir lika förvånade varje dag över att vi behöver påfyllningen mellan de större måltiderna! När vi där­emot planerar för mellanmålet kan energin hållas jämn genom dagen och vi får ett gladare humör. Och när vi tar bort hälsobovarna som lätt slinker ner mellan måltiderna, så håller vi oss också friskare! 

Vilket som är det optimala mellanmålet varierar dock från person till person och hur hens aktivitet ser ut just den dagen, menar Erica. Har du suttit mest stilla är en dryck eller smoothie att föredra men har det varit full fart och bara blivit en lätt lunch är ett stadigare mellanmål som chiagröt eller overnight oats perfekt. 

Boken listar dina 25 superfoods. Vilka av dessa är särskilt användbara att ha hemma?​

— Jag skulle ju säga alla 25! Bokens recept baseras på och alterneras med dessa. Med dem hemma kan du göra otroligt många olika recept! Vissa rå­varor kan du bunkra upp med i ditt skafferi och andra köper du färska i din vanliga mataffär.