Naturligt heta trender från väst​

Matkedjan Whole Foods i USA ligger i framkant inom grön, ekologisk mat och vet vad vi snart kommer äta! Vad sägs om brysselkålschips, medicinalsvampar och björkbubbel?

Få har så bra koll på vad som trendar i USA, och därmed resten av världen, som den samlade expertisen bakom Whole Foods Markets årliga trendrapport. Här är sex starka mat­trender för 2018!

1 Blommigt! ​

Från hela blommor och blad i maten till blommiga smaker i drinkar och snacks – i år står trenden i full blom. Förvänta dig allt från lavendel-latte och fläderbubbel till rosa hibiskuste – och så rosor i allt!

2 Superpulver​

Pulver av olika slag har varit hett länge, för att de bland annat är så kraftfulla och enkla att blanda i allt från smoothies till latte och bars. 2018 fortsätter vi att boosta med pulver av gurkmeja, matcha, grönkål och sprirulina.

3 Funktionella svampar​

Reishi, chaga, cordyceps och ”lion’s mane”… alla dessa är exempel på medicinalsvampar som mals ner och används för att boosta hälsan i kaffe, smoothies, choklad, flaskdrycker och te. Det viskas också om att svampar snart smyger sig in i bland annat tvålar och hårvård!

4 Mellanöstern ​

Smaker från Iran, Israel, Libanon och Marocko är hett i år, och vi vågar pröva mer än välbeprövade rätter som falafel, hummus och pita. Kryddor som harissa, kardemumma, mynta, tahini, granatäpple och za’atar letar sig in i allt fler menyer, liksom rätter som shakshuka.

5 Puffat och poppat!​

Ny teknologi banar väg för snacks som är puffade, poppade och torkade, snarare än friterade. Som poppad kassavarot och puffat ris. När det kommer till klassiska chips ska de göras på nya spännande råvaror, som brysselkål eller palsternacka.

6 Uppdaterat bubbel ​

Säg hejdå till klasssisk, sockerstinn läsk, säg hej till andra bubbliga, plant­baserade drycker baserade på bland annat björk och lönn. Eller varför inte bubbligt kallbryggt kaffe?