Hon ska hjälpa svenska kvinnor till balans

Bioidentiskt hormon räddade henne ur förlossningsdepressionen. Nu satsar barnmorskan Mia Lundin helhjärtat på att hjälpa svenska kvinnor komma i hormonell balans – under våren 2018 öppnar hon äntligen kliniken HerCare, kvinnohälsa med helhetssyn, i Stockholm.

När Mia Lundin födde sitt andra barn drabbades hon av en förlossningsdepression. Från den ena dagen till den andra fick hon panikångest, kunde inte sova och gick ner tjugo kilo. 

— Det var fruktansvärt. Jag visste inte vad ångest var, trodde det var som oro, men det var tio gånger värre. 

Sjuksköterskan och barnmorskan Mia Lundin — som precis gift sig för andra gången och bodde i USA — fick ringa efter sin mamma.

— Jag var ett vrak, så rädd. Jag hade självmordstankar och kunde inte tänka mig att må sådär i tio minuter till. 

Hon försökte läsa på om hormonförändringar men upptäckte att det inte fanns någon litteratur på området. Till slut hittade hon den brittiska läkaren Katharina Dalton som länge använt bioidentiskt progesteron mot pms. Det gav Mia Lundin idén att be sin amerikanske läkare att ge henne en spruta med progesteron. 

— Inom tio minuter var alla symtom borta. Jag kände mig helt lugn och harmonisk igen. 

Det blev upptakten till Mia Lundins livsprojekt — att hjälpa kvinnor med hormon- och klimakteriebesvär. För 17 år sedan hon slog upp sin privatklinik i Santa Barbara i USA och hon har hjälpt 4 200 kvinnor till ett bättre liv. 

Men det har varit en lång och bitvis knölig väg. Mia Lundin var pionjär i egenskap av förespråkare för bioidentiska hormon i USA. I Sverige är det fortfarande relativt okänt. 

— Trots att allt östrogen som skrivs ut i Sverige i dag är bioidentiskt, känner människor inte till det, konstaterar Mia. 

När hon släppte sin bok ”Kaos i kvinnohjärnan” på svenska 2011, var vi inte riktigt redo att ta till oss hennes idéer, men det tror hon att vi är i dag.

Så i maj stänger hon sin praktik i USA. 

— Driver man en egen privatmottagning måste man vara tillgänglig dygnets alla timmar, att ta ledigt några månader är inte att tänka på. Jag har nått den ålder när barnen flyttat ut och jag har möjlighet att tänka lite mer på mig själv. 

Nu vill hon dela sin tid mellan USA och Sverige. 

— Jag vill vara med och förbättra vården för kvinnor med hormonbesvär. Min dröm är att öppna en pilotklinik hemma i Sverige, för att  utbilda läkare och barnmorskor. Där vi kan hjälpas åt att förebygga och få förståelse för hormonell balans. I dag blir kvinnor hemskickade från vårdcentralerna för att man 

inte hittat något fel på dem. Hur känner man sig då, om man inte orkar ta sig ur sängen på morgonen och ändå inte anses vara sjuk?  Då är det lätt att tänka att man är knäpp. Även på samhällsnivå finns det ett ekonomiskt intresse av att få kvinnor att orka gå till jobbet och må bra. 

Mia Lundin matchar den orange snurrfåtöljen med sitt storlockiga röda hår, där vi sitter i loungen på ett hotell i Stockholm. Hon har precis flugit in från Los Angeles för att prata affärsidéer, sondera terrängen och hålla föredrag.

— I USA finns de bioidentiska hormon jag rekommenderar på alla apotek. Det är inga konstigheter. I Sverige finns bioidentiskt östrogen som plåster, piller eller gel, men det finns bara syntetiskt progesteron som ökar risken för bröstcancer.  

— Så sent som i höstas kom en ny forskningsartikel från Yale University som säger att den säkraste hormonersättningen är en kombination av bioidentiskt österogenplåster och bioidentiska progesteronpiller. Så de hormoner som jag har skrivit ut i många år är precis det som man i forskningen kommit fram till är säkrast och bäst. 

Men hur gick det då när Mia Lundin använde sig själv som försökskanin? 

Jo, hon övertalade sin läkare att ge henne ytterligare en spruta som också höll sig i ett drygt dygn med samma fantastiska effekt, men sedan vågade hon inte ta fler.

— Jag visste ju faktiskt inte riktigt vad jag höll på med. 

Till slut hamnade hon hos en läkare som gav henne ett antidepressivt läkemedel. Det hjälpte till viss del, men gav henne också mycket biverkningar. Det tog henne över ett år att ta sig ur förlossningsdepressionen. 

Där och då föddes hennes önskan att arbeta med kvinnors hormonbalans, men redan som liten flicka visste hon vad hon ville: 

— Jag ville bli lärare eller sjuksköterska, nu är jag både och. Även om jag inte alltid förstått varför saker hänt i mitt liv, ser jag nu när jag tittar tillbaka, att jag hela tiden varit på ett och samma spår. 

Som ung ensamstående sjuksköterska blev hon erbjuden att arbeta i USA där det rådde brist på sjuksköterskor. Hon sålde allt hon ägde, tog sin sexårige son i ena handen och resväskan i den andra och åkte.

— Jag fattar inte att jag vågade. Och jag hamnade naturligtvis på det värsta slumsjukhuset. 

Hon räknade dagarna tills hon skulle få åka hem igen. Men efter tre månader började hon förstå vad folk sa och läkarna frågade efter henne när de insåg att hon kunde mer än de trott. Och så träffade hon  en man och blev kvar. Hennes andra son, William, föddes och det var då hon fick förlossningsdepressionen.

När hon sedan återvänt till livet avslutade hon sin utbildning till specialistsjuksköterska som hon påbörjat innan hon blev sjuk. Första jobbet med nya utbildningen blev på en menopausklinik. För sådana finns i USA, privata kliniker specialiserade på hormonfrågor. 

— Att det ännu inte finns i Sverige gör mig inte så förvånad. Det finns ju inte ens en avdelning för litteratur om kvinnors hälsa hos svenska bokhandlare.

På menopauskliniken fick en nyutexaminerad Mia Lundin direkt börja behandla kvinnor i klimakteriet. Hon kom så småningom på att hon kunde behandla dem med ett hormon som i molekyluppbyggnaden ser ut precis som ett kvinnligt hormon. 

— Kvinnorna kom tillbaka och bokstavligen kysste mina fötter. De mådde jättebra. Det vill säga, som de gjorde innan hormonbesvären började. 

Efter framgångarna flyttade Mia till Santa Barbara för att öppna eget. Hon ville erbjuda ett ställe där man lyssnar och tar sig tid och inte bara ser till det fysiska. 

— 17 år senare har jag mött över 4 000 fantastiska kvinnor.  Jag har lärt mig så mycket, som inte går att läsa sig till i en bok.  

Sitt eget klimakterium slapp hon tack vare sina lärdomar. Hon började äta progesteron så fort hon kom in i förklimakteriet och sedan östrogen och progesteron. 

— Hälsa handlar för mig framför allt om att se till att jag är i balans hormonellt. Jag lyssnar på varningssignalerna och vet att stress är förödande. När jag börjar vakna tidigt är det dags att dra ner på det jag gör — och sova mer, äta hälsosamt, träna pilates. 

En dag för två år sedan lyste solen extra starkt på en man i en folksamling utanför en bokaffär dit Mia skulle på en bokrelease. Hon gick direkt fram och frågade om de inte kände varandra. Det gjorde de inte och några förlägna minuter följde.

— I slutet av kvällen kom han fram igen och när vi pratade kändes det som jag kommit hem. Efter den kvällen har vi aldrig varit åtskilda, vi gifte oss för ett år sedan. Tom är min ”soulmate”, säger Mia lyckligt.

Tom som arbetar fackligt inom filmindustrin i Los Angeles kommer att pensionera sig om något år, och då planerar de att dela sin tid mellan de två kontinenterna. För Mia kommer inte sluta att jobba för kvinnors hälsa än på väldigt länge. Hon har knappt påbörjat sitt nästa stora uppdrag, att hjälpa svenska kvinnor.

Hon ska hjälpa svenska kvinnor till balans
I USA finns de bio-identiska hormon som Mia rekommenderar på alla apotek och dessutom kliniker för hormonproblem. Något hon vill se även i Sverige.

Mia om

… Yoga

De något äldre kvinnor som kommer till min praktik och ser så hälsosamma ut och är så friska – de gör alla yoga, det är något speciellt med det. 

 

… Solsken

Viktigt för själen och för biokemin, ger D-vitamin och serotonin. Vi har för lite av det här och det bidrar inte till vår hälsa. Solen är glad. Det är därför jag hamnat i solen.

 

… Ålder

Vi har fått vara yngre längre i den här generationen. Vårt sinne är betydligt yngre än generationen före oss. Jag känner mig som 40–45 år.

 

… Gräl

Gräl är onödiga. Bättre att acceptera folk som de är. Jag grälade mer när jag var yngre och stressad. Men min nya man och jag har aldrig grälat. Vi lyssnar och accepterar. 

 

Missa inte! Du kan träffa Mia Lundin och höra henne föreläsa på Hälsa-resan , 4-5 oktober 2018.

Läs mer och boka din biljett här!