Mer klimatsmart mat – nu!

Vi måste äta mer grönt och mindre kött för att minska utsläppen av växthusgaser. Nu lanserar Världsnaturfonden smarta One Planet Plate du bland annat kan räkna ut vilken mat som påverkar klimatet minst.

Hösten 2015 skrev världens länder på det så kallade Paris-avtalet där vi lovade att minska utsläppen av växthusgaser för att begränsa den globala uppvärmningen. Och att vi alla måste – och kan! – dra vårt strå till stacken visar bland annat siffror från Världsnaturfonden. Bland annat genom att planera våra måltider på ett bättre sätt. För idag står maten för ungefär en tredjedel av de svenska hushållens klimatpåverkan – en siffra vi måste minska med hela 75 procent för nå klimatmålen!

Men hur lär man sig då äta klimatsmart? En smart väg att gå är att testa Världsnaturfondens nya, forskningsbaserade Matkalkylator där du lätt kan se vilka klimatavtryck de olika ingredienserna i din måltid ger. 11 kilo växthusgaser i veckan får vi som högst bidra med, eller ungefär ett halvt kilo per måltid.

Matkalkylatorn ingår i konceptet One Planet Plate, där restauranger, skolkök, matkasseföretag, receptsidor etc ges möjlighet att hållbarhetsmärka sina måltider. 

Kolla din klimatpåverkan…

… innan du äter på www.matkalkylatorn.se

Välj rätt mat för miljön!

·      Ät mer linser, bönor, ärtor, rotfrukter och mörkgröna bladgrönsaker.

·      Ät mindre kött – det är den viktigaste insatsen du kan göra!

·      Välj certifierad eller miljömärkt mat, gärna svensk.

·      Sluta släng! Idag kastas ca en tredjedel av all mat som produceras.