Så tränar du med pollenallergi

En ny undersökning visa att många allergiker drar ner på träningen eller skippar den helt under pollensäsongen. Det finns dock både smarta knep, bra läkemedel och en chatbot (!) att ta hjälp av för att kunna fortsätta träna som vanligt.

Nästan en tredjedel av svenskarna lider av pollenallergi. Vanligaste symtomen är kliande, rinnande och röda ögon, kliande näsa och nysningar, snuva, trötthet och nästäppa – symtom som gör det svårt att utomhusträna som man brukar.

En ny undersökning, gjord av YouGov på uppdrag av läkemedelsföretaget Sanofi, visar att fyra av tio pollenallergiker drar ner på träningspassen – eller till och med struntar i dem helt – på grund av sina besvär. En tredjedel försöker hitta former som funkar, till exempel genom att träna på speciella tider under dygnet, flytta träningen inomhus eller ta läkemedel mot besvären.

För att underlätta för alla pollenallergiker har nu Sanofi tagit fram en tjänst där man kan ”chatta” med tjänsten Polli via Facebook Messenger. Polli hämtar data från Naturhistoriska riksmuseet, som mäter pollen på 20 ställen i landet och genom chatten kan man dels få uppdaterade pollenrapporter och dels få tips på hur man bäst utför sin träning.

Läs mer på www.polli.se eller sök på Polli i Facebook Messenger.

Fyra smarta tips!

Grunda väl

Kanske lite sent att tänka på nu, men till ett annat år kan det vara bra att veta att ju mer vältränad du är när pollensäsongen drar igång desto bättre chanser har du att klara av den utan alltför jobbiga besvär. Träningen stärker nämligen ditt immunförsvar.

Träna på morgonen

Halterna av pollen är lägst på morgonen, när daggen fortfarande ligger kvar. Så kan du – motionera i gryningen!

Satsa på bra kläder

Skippa syntetiska material och välj bomull eller tunt ylle. Tvätta alltid kläderna efter träning och häng INTE dem att torka utomhus.

Testa ett receptfritt läkemedel

Allegra är ett receptfritt läkemedel som lindrar allergiska besvär. Läkemedlet tillhör den tredje generationens antihistaminer vilket gör att du slipper bli trött och slö.