Slutskrubbat med mikroplaster

Nu tar regeringen krafttag för att minska mängden plast i våra hav – och som ett led i detta förbjuds mikroplaster i kosmetiska produkter som sköljs av eller spottas ut.

Utan åtgärder skulle det finnas mer plast än fisk i haven år 2050. En skrämmande utveckling som regeringen nu vill vända, bland annat genom förbudet av mikroplaster i produkter som tandkräm, kroppsskrubb, ansiktspeeling, duschtvål, schampo och balsam.

–       Mikroplasten i de här produkterna står för en liten del av den totala nedskräpningen i haven, men samtidigt är det en helt onödig tillsats, säger Sveriges miljöminister Karolina Skog. Den skrubbande och polerande effekten, som mikroplasten ofta ger, kan lätt uppnås av mer miljövänliga alternativ som till exempel riskorn eller kokosnötskal. Dessa så kallade naturliga polymerer bryts ner i haven utan att ställa till skada.

Användningen av mikroplast har hittills inte bara lett till en ökad nedskräpning av haven; forskare har också upptäckt plasterna i blåmusslor, havskräftor, torsk, kolja och räkor.

–       Vilka konsekvenser det kan få för vår hälsa vet vi inte så mycket om i dagsläget, men vi vet att vi får i oss miljögifter när vi till exempel äter skaldjur. Detta eftersom plast lättare binder till sig gifter än vad naturliga partiklar gör, säger Karolina Skog. En annan allvarlig aspekt är att fiskarna ofta misstar de små plastbitarna, som inte är större än fem millimeter, för plankton och därmed inte får i sig tillräckligt med näring.

Förbudet, som alltså gäller försäljning av produkter som kan sköljas av eller spottas ut, börjar gälla den 1 juli i år. Har en butik eller webbshop köpt in produkterna innan lagen träder i kraft får de sälja sitt lager fram till den 1 januari 2019.

Flera andra länder, som till exempel Frankrike, England, Italien, USA och Kanada, har redan infört de hårdare reglerna och även EU har aviserat att de ska titta närmare på den gemensamma lagstiftningen. I Sverige kommer man dock under våren att undersöka möjligheterna att utöka mikroplastförbudet till att gälla all kosmetika, det vill säga även produkter som till exempel ögonskugga och mascara.

–       Ett EU-förbud tar tid, och vi i Sverige är för otåliga för att vänta. Det känns bra att vara ett föregångsland i den här väldigt viktiga miljöfrågan, säger Karolina Skog.

 

Mindre plast i haven

– detta kan du göra!

–       Köp miljömärkta produkter.

–       Delta i strandstädning och skräpplockardagar som bland annat ordnas av Håll Sverige rent.

–       Bidra inte till den ökande nedskräpningen på gator och i parker. Take away-trenden har ökat mängden skräp avsevärt.

–       Lär barn och barnbarn om vikten av att inte skräpa ner.

 

Håll koll!

Undersök dina produkter i badrumsskåpet. Innehåller de polyethylene, polypropylene, polyethylene terephthalate, polymethyl methacrylate och nylon så innehåller de också plast. 

Källa: Naturskyddföreningen